Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Има редица класации, които подреждат най-влиятелните паспорти по света по броя на страните, до които те осигуряват безвизово пътуване.

Силата на един паспорт обаче е по-комплексна от това, според консултантската компания в сферата на данъчното облагане и имиграцията Nomad Capitalist, пише CNBC.

По тази причина компанията изготвя годишен индекс на най-влиятелните паспорт, който включва 5 различни критерия с различна тежест за крайна оценка – безвизово пътуване (50%); данъчно облагане (20%); глобално възприятие (10%); възможност за притежаване на двойно гражданство (10%) и лична свобода, в това чило медийна свобода, задължителна военна служба и пр. (10%).

ОЩЕ: Всеки си мечтае да притежава ТОЗИ паспорт

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

В индексът на Nomad Capitalist за 2024 г. се посочва „гражданите на различните страни се сблъскват с много различни изисквания за плащане на данъци, свободен живот, спазване на разпоредбите и избягване на контрол при пътуват. По тази причина броят на страните, които един притежател на паспорт може да посети, не разказва цялата история.

Снимка: iStock

Най-добрите паспорти в света

Швейцарският паспорт оглавява тазгодишната класация на компанията с обща оценка от 109, следван от Ирландия и Португалия. Той осигурява на своите притежатели безвизово пътуване до 176 държави, а страната получава 30 точки в категорията данъци и по 50 в категориите възприятие, възможност за двойно гражданство и права.

Втората позиция е за ирландския паспорт със 108,5 точки. Малко по-ниският резултат (30 точки) в категорията данъчно облагане се компенсира в значителна степен от максималните резултати (50 точки), които ирландският личен документ получава в останалите категории.

ОЩЕ: Българският паспорт остава сред най-силните в света

Финландия, известна с това, че предлага огромни възможности за безвизово пътуване, се нарежда на 4-о място, което подчертава важността на достъпността в световен мащаб. Финландският паспорт поделя четвъртата позиция с този на Люксембург.

Паспортът на Обединените арабски емирствам който заемаше първото място в класацията през 2023 г., отстъпва до 6-о място в тазгодишната ранглиста, което дели с паспортите на страни като Нидерландия, Германия и Нова Зеландия.

Спадът се дължи на промяна в данъчната политика на ОАЕ, която засяга собствениците на местни и чуждестранни компании, в това число и жителите със собственост в чужди фирми.

Снимка: iStock

Къде попада България?

Според екипа на Nomad Capitalist България е страна, която трябва да бъде следена внимателно. За две години българският паспорт се изкачва от 42-о на 32-о място в индекса, което се дължи до голяма степен на применето на страната в Шенген, планирано да се случи по въздух и море в края на март, отбелязват авторите на класацията.

В тазгодишната класация българският паспорт получава оценка от 103 точки, като осигурява безвизово пътуване до 170 държави (пътуване без виза или с издаване на виза при пристигане).

ОЩЕ: България е в престижна класация на водещите дестинации за посещение през 2024 година

От нашите съсдеки най-високо класиран е гръцкият паспорт, който поделя 6-ото място с паспортите на няколко други държави. Румънският паспорт пък се нарежда на 24-а позиция.

Пълният списък на класацията можете да видите тук.

Много хора са любопитни да разберат как техните паспорти се сравняват с тези на други държави, но това не е причината, поради която Nomad Capitalist изготвя своята годишна класация, казват от компанията.

Тя помага на хората да се сдобията с второ или дори трето гражданство, посочва главният изпълнителен директор Андрю Хендерсън, добавяйки, че мнозина го правят, за да ограничат данъчното си бреме или да имат резервен план за пребиваване.

Източник: Actualno.com