МОН и синдикатите се разбраха за увеличение на заплатите в университетите

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование постигнаха съгласие за разпределянето на предвидените в бюджет 2023 средства за увеличението на заплатите на университетските преподаватели.

Това се случи на среща в МОН, на която присъстваха председателите на Национален браншов синдикат Висше образование и наука към КНСБ и синдикат Висше образование към КТ “Подкрепа” – проф. Лиляна Вълчева и доц. Валери Апостолов. Там бе и Соня Кръстанова, директор на дирекция „Финанси“ в министерството, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Още: КНСБ се оплаква, че увеличението на заплатите във ВУЗ не е изплатено

Нарастват заплатите на асистентите

По време на разговорите беше постигната договореност за приемлив вариант на разпределение на средствата за ръст на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, за да може за започне изплащането им. До края седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лв. и се предоставят на 33 държавни висши училища, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2401 са асистенти.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

С тези средства се обезпечава и 20% увеличение на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища – асистент. Така асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 г.

За сравнение – през 2022 година заплатите на асистентите са повишени с 200 лева (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов ресурс от 20 млн. лева.

Министър Цоков подчерта, че важна политика на МОН е приоритетното увеличаване на заплатите на най-младите академични преподаватели.

Още: Говори образователният министър: Какви заплати взимат завършилите УНСС?

Снимка: БГНЕС

“В процеса на вземане на решения е важно да се чува гласът и мнението на всички ангажирани страни. Именно такъв е подходът на министерството и при вземането на стратегически решения в сектора на висшето образование. Така в името на добрия социален диалог и плурализъм МОН инициира серия от срещи с представителите на висшите училища, Съвета на ректорите и синдикалните организации в областта на висшето образование за обсъждане на справедливото разпределение на допълнителните средства”, гласи съобщението от МОН.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.

Източник: Actualno.com