Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Кърлежите са известни като преносители на различни болести и често предизвикват тревожност у хората. Със своята уникална маниера на движение и разпространение, те често са обвити в митове и заблуди. Да разберем дали тези митове са факт или просто градски легенди.

1. Кърлежите не скачат и не летят

Първия мит, който тревожи много хора, е свързан с придвижването на кърлежите. Вместо да скачат или да летят, кърлежите се движат, като пълзят по ниски храсти и треви. Техният начин на предвижване включва захващане със задните им крака и търсене на преминаващо животно или човек, към който да се прехвърлят. Те не разполагат с крила и не са способни да извършват преходи на големи разстояния. Така че следващия път, когато видите кърлеж, не е нужно да се притеснявате от рязко движение от негова страна.

Как да се предпазим от кърлежи?

2. Ще се защитите, ако сте с бели дрехи и чорапи

Този мит често се споменава, но на практика няма научно обоснование. Кърлежите не се интересуват от цветовете на дрехите ви. Техният метод на откриване не е базиран на визуални фактори, а по-скоро на други сензорни механизми. Така че, носенето на бели дрехи не е гаранция за защита срещу кърлежите.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

кърлеж

3. В града няма кърлежи

Това е един от митовете, които често се използват за успокоение на градското население. На практика обаче, кърлежите не правят разлика между град и село. Те могат да се намерят във всякакви места – от паркове и градинки до градски квартали, и дори в градините на хората.

Кои са най-известните митове и легенди в света?

4. В дъждовно време има повече кърлежи, отколкото когато грее слънце

Изглежда, че времето не оказва значително влияние върху броя на кърлежите. Те просто се адаптират към различните условия на околната среда. Въпреки че не обичат дъждовното време, те могат да се намерят както в сухи, така и в мокри местности.

Митовете около кърлежите често се оказват повод за паника и недоразумения. Важно е да разполагаме с правилна информация и да разберем реалните характеристики на тези животни. 

Източник: Actualno.com