Миньори и енергетици на автопротест в София

Поредно автошествие в защита на комплекса “Марица изток” организират от Сдружението “Миньори и енергетици заедно”, предава БНР.

Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. “Иван Рилски” в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10 часа на площад “Александър Батенберг”, след което шествието ще премине по определен маршрут в централната градска част, съобщи председателят на сдружението Станимир Георгиев. По думите в автопохода ще се включат около 80 коли.

Има ли риск от поскъпване на тока

Още: Пореден протест на миньори и енергетици: Исканията касаят и тока за домакинствата

Протестиращите настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявяват и против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.

Още: Два протеста – на екоактивисти и на енергетици се проведоха в Димитровград

И синдикатите в комплекса на протест

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Искаме да виждаме държавата как действа и застава зад хората, които работят в Комплекса “Марица изток”. Нямаме намерения да оставаме без средства, без заплати, без доходи, без приоритети. Ще настояваме да се срещнем с председателя на парламентарната комисия по енергетика”, заяви Георгиев, като се закани, че ако исканията им не бъдат чути, протестите ще продължат.

Още: Готвят ефективна стачка в “Марица-изток”

Същевременно от синдикалните организации в Комплекса също обявиха, че свикват национален протестен митинг в София с искане да се отложи либерализирането на пазара на електрическа енергия. Синдикалният митинг обаче е насрочен за 25 април.

Източник: Actualno.com