Министър Хинков: Инсулин има достатъчно, драмата е силно преувеличена

Инсулин има достатъчно. Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

От здравното министерство съобщиха още, че удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец – от 1-ви до 31-ви март.  

Има ли инсулин?

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов подчерта, че ведомството системно, регулярно и много задълбочени следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар.

ОЩЕ: Складовете задържат инсулините, показа анализ

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг”, обяви той.

Във връзка с липсата на инсулин той каза, че от началото на годината за месец януари има три сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два – от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

“За този месец са извършени 357 проверки на аптеки в различни региони на страната във всички 28 области”, добави проф. Илко Гетов.

По думите му до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области”.

ОЩЕ: Пеевски иска незабавно разследване на дефицита на инсулин

“Голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец”, подчерта Гетов.

И допълни: “За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки”.

От ведомството твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

Източник: Actualno.com