Министър Димитров: Инвестицията в Черно море гарантира мира и свободата в региона (СНИМКИ)

Инвестицията в сигурността в Черноморския регион море ще гарантира мира и свободата в регионален план и в Европа. България подкрепя мирната формула на президента Зеленески.

Това заяви служебният външен министър Стефан Димитров по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа.

Конференцията във Централния военен клуб се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

Още: НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: БГНЕС

Министър Димитров посочи, че от две години насам светът е свидетел на немислимото след началото на руската агресия срещу Украйна. Външният министър припомни, че България подкрепя Украйна от началото на войната.

Още: Любомир Кючуков: Черноморският регион започна да придобива характеристики на Близкия изток

“Страната ни подкрепя мирната формула на президента Володимир Зеленски и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в средата на месец юни”, подчерта още той, визирайки форумът в Швейцария.

По време на конференцията чрез видеовключвания участваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Ето какво заявиха те пред българската дипломация:

  • “Ключово за България и Украйна”: Кулеба призова за затягане на сигурността в Черно море (СНИМКИ);
  • “Съюзниците ни в Черно море могат да разчитат на САЩ”: Антъни Блинкен пред българската дипломация (СНИМКИ).

Източник: Actualno.com