Лява или дясна – има ли значение на коя ръка се мери кръвното

Когато става въпрос за измерване на кръвното налягане, въпросът за това коя ръка да използваме е често срещан. Въпреки че няма окончателен отговор, който да важи за всички, има някои общи насоки, които могат да помогнат за определяне на най-подходящата ръка за измерване на кръвното налягане.

Защо лявата ръка е предпочитана?

Традиционно лявата ръка е предпочитана за измерване на кръвното налягане, главно защото е по-близо до сърцето. Тъй като сърцето е разположено от лявата страна на гръдния кош, се смята, че измерването на кръвното налягане на лявата ръка дава по-точно отражение на налягането в артериалната система. Това е особено вярно за лица с нормална анатомия и кръвообращение.

Как кафето влияе на кръвното ви налягане

Кога е по-подходящо да се използва дясната ръка?

Има ситуации, при които използването на дясната ръка за измерване на кръвното налягане може да е по-подходящо. Например при лица с определени медицински състояния или анатомични аномалии, като предишни операции или наранявания на лявата ръка, може да се наложи използването на дясната ръка за измерване. В такива случаи дясната ръка е предпочитана, за да се избегнат смущения или дискомфорт.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

кръвно налягане

Разлика в кръвното налягане между ръцете

Трябва да се отбележи, че кръвното налягане може да варира между отделните ръце. Това явление, известно като разлика в кръвното налягане между ръцете, се среща при значителен брой хора и може да има клинични последици. Поради това се препоръчва по време на първоначалната оценка да се измерва кръвното налягане и в двете ръце, за да се открият всякакви значителни разлики. Ако се наблюдава значителна разлика, може да се наложи допълнителна оценка, за да се определи основната причина.

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

В крайна сметка изборът на това коя ръка да се използва за измерване на кръвното налягане трябва да се основава на индивидуалните обстоятелства. Ако няма конкретни причини за предпочитане на едната ръка пред другата, лявата ръка остава изборът по подразбиране поради конвенцията. Здравните специалисти обаче трябва да вземат предвид фактори като анатомични съображения, предишна медицинска история и разлики между ръцете, за да осигурят точно и надеждно измерване на кръвното налягане.

Източник: Actualno.com