Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Фурмите се считат за „суперхрана“ поради изобилието от хранителни вещества. Но за някои хора консумацията им е вредна. Това казва руският диетолог д-р Анна Белоусова. По-специално, този плод е нежелан за диабетици и хора с наднормено тегло.

Противопоказания за консумацията на фурми

Д-р Белоусова отбелязва, че хранителната стойност на фурмите е сравнима с белия хляб поради изобилието от въглехидрати. Според нея, когато се изсушат тези плодове, цялата течност се отстранява от тях. В случая това, което остава в тях, е концентриран набор от въглехидрати.

“Ето защо се препоръчва да се ограничат или напълно да се изключат фурмите от диетата за тези, които имат диабет или сърдечни заболявания и имат наднормено тегло. Умереността е необходима и за тези, които следят фигурата си или искат да отслабнат “, споделя д-р Белоусова.

Колко фурми могат да се ядат при диабет тип 1 и диабет тип 2

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

В същото време диетологът подчертава, че за здрави хора фурмите ще бъдат отличен заместител на сладкишите, тъй като захарите в тях са фруктоза, която се усвоява по-бавно и „не удрят“ панкреаса. В допълнение, фурмите съдържат калий и магнезий, които имат положителен ефект върху работата на сърцето и нервната система.

Гастроентерологът д-р Екатерина Кашух споделя, че фурмите се считат за годни и полезни за консумация, ако са меки, леко лъскави, еднородни на цвят, без плака или захарни кристали по повърхността и ако не залепват една за друга. Тя казва, че не трябва да купувате слепнали или твърде лъскави плодове – вероятно са били варени в сладък сироп, за да се увеличи трайността им.

На свой ред диетологът Константин Иванов подчертава, че яденето на този сушен плод намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта. Същевременно лекарят споделя, че е важно да не ядете този плод в големи количества, тъй като той има доста висок въглехидратен индекс.

Тези сушени плодове съдържат много полезни микроелементи: витамини А, В, С, РР, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор. Те са особено полезни за бременни жени и по време на кърмене, тъй като се борят със следродилния синдром и подобряват състоянието на нервната система. Консумацията им е полезна и за мъжете – тези сушени плодове оказват положителен ефект върху потентността. Други ползи от тях включват:

  • намаляване на киселините
  • подобряване на функционирането на нервната система
  • нормализиране работата на червата
  • укрепване на костите, косата, ноктите
  • утоляване на глада
  • укрепване на имунната система
  • нормализиране на кръвното налягане

Може ли да се ядат стафиди и фурми при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com