Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова разказа какво ще се случи с тялото една седмица след отказване от захарта. 

Отказ от захарта – какво се случва с тялото след 1 седмица

“Захарните молекули влияят негативно на колагена и еластина, от които кожата се нуждае, за да изглежда свежа. Отказът от нея или нейното намаляване в диетата ще доведе до по-малко освобождаване на инсулин, което означава, че ще помогне за намаляване на хроничното възпаление, свързано със стареенето”, отбелязва лекарят.

Как да предотвратим пиковете на кръвната захар?

Вторият плюс е, че можете да отслабнете, защото захарта е много калорична, води до пристрастяване и събужда апетита. Вместо сладки можете да ядете плодове и зеленчуци. Според Павлова първите промени в теглото и външния вид се забелязват до седем дни след спиране на захарта.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Третият плюс е, че ще станете по-щастливи. Консумацията на захар е свързана с повишен риск от депресия. Причината отново е хронично възпаление, което засяга мозъчната функция.

“Добавената захар е основната причина за епидемията от затлъстяване в света. „Буквално всичко вече е подсладено – от сосове до бебешка храна“, отбелязва лекарят.

Странични ефекти от консумацията на захар

Лекарят споделя какво включват те:

  • Повишен риск от затлъстяване. Захарта съдържа много калории, но малко хранителни вещества. Прекомерната консумация на захар може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване.
  • Повишен риск от развитие на диабет тип 2. Консумацията на големи количества захар може да доведе до намалена чувствителност на клетките към инсулин.
  • Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Прекомерната консумация на захар води до повишени нива на кръвната захар и холестерол, което може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Повишен риск от развитие на кариес. Бактериите в устата се хранят със захар, което води до образуването на киселина, която разрушава зъбния емайл и насърчава развитието на кариес.
  • Отрицателно въздействие върху настроението и енергията. Консумацията на големи количества захар причинява временно повишаване на настроението и енергията, но след това води до енергиен срив и промени в настроението.

Какво се случва, ако се откажете от захарта за месец, година или завинаги?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com