Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Руският лекар д-р Ирина Андреева разкри при кое заболяване отслабването е най-трудно. Специалистът споделя, че е най-трудно да отслабнете, ако имате диабет.

Отслабване – защо е най-трудно при диабет 

“Диабетиците често изпитват инсулинова резистентност, при която клетките на тялото стават по-малко чувствителни към ефектите на инсулина. Инсулинът играе важна роля в регулирането на кръвната захар и метаболизма на мазнините. Когато клетките не реагират на инсулин, те не могат ефективно да използват глюкозата за енергия, което може да допринесе за натрупването на мастни резерви”, казва д-р Андреева.

Отслабване с банани – ето как е правилно да се прави банановата диета

“Когато нивата на кръвната захар спаднат (хипогликемия), се появява глад и тялото се стреми да консумира въглехидрати, за да възстанови бързо нивата на кръвната захар. Това може да доведе до преяждане и затруднено контролиране на теглото. Управлението на диабета може да бъде физически и емоционално изтощително. Стресът и умората могат да доведат до увеличаване на апетита и желанието за ядене на храна, което също може да затрудни контролирането на теглото”, казва д-р Андреева.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Хората с диабет може да имат ограничени възможности за физическа активност поради усложнения като невропатия или остеоартрит. Недостатъчната физическа активност може да затрудни изгарянето на допълнителни калории и поддържането на здравословно тегло. 

„Регулирането на теглото при диабет изисква комплексен подход, включващ здравословна диета, умерена физическа активност, редовно проследяване на нивата на кръвната захар и консултация с лекар или диетолог“, обяснява д-р Андреева.

Според лекаря до 90% от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Това означава, че за предотвратяване и лечение на диабет трябва да намалите не само захарта, но и теглото. Само в този случай може да се постигне ефективен контрол на нивата на глюкозата.

„Около 85% от пациентите със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло“, отбелязва Александър Аметов, доктор на медицинските науки, професор, ръководител на катедрата по ендокринология на Руската медицинска академия за продължаващо професионално обучение на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

“Днес учените и лекарите разглеждат мастната тъкан като отделен метаболитен и хормонален орган. Има такива понятия като липотоксичност (една мастна клетка освобождава повече от 600 биологично активни вещества) и глюкотоксичност. В същото време опасността от повишени нива на захар започва при цифри над 6,4 mmol/l”, казва проф. Аметов и допълва, че тези два процеса протичат паралелно.

“Ето защо е изключително важно не само да се борим с наднорменото телесно тегло, но и да се научим как да управляваме метаболизма на мазнините”, споделя в заключение специалистът.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Actualno.com