Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Известен като зеленото сърце на Италия заради гористите си хълмове и липсата на излаз на море, регионът Умбрия, разположен в централната част на страната, е напът да се превърне в „туптящото ѝ сърце“, благодарение на новата си туристическа атракция.

Нов пешеходен мост е най-високият по рода си в Европа – той е надвиснал на 175 метра над пропаст.

Съоръжението свързва две красиви като картинка села. Едното от тях е Селано – средновековно населено място на около час югоизточно от регионалната столица Перуджа. Монтесанто пък е селце, разположено от другата страна на река Виги в долината Валнерина.

Разходката – дълга малко под километър, отнема около 30-45 минути.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Umbria (@umbria_italy)

 

Адреналинът обаче не идва само от висене над пропастта – или от наклона от 68 метра, издигащ се към Монтесанто. Т.нар. Ponte Tibetano („тибетски мост“) добавя допълнителна тръпка със своите отделни греди, отбелязва CNN.

ОЩЕ: Повече от 30 са въжените мостове, опасни за хората

Ако поставите ктака си в грашната позиция на някоя от 1000-те стъпки, които трябва да извървите по него, нещата могат да загрубеят. Затова са предвидени допълнителни обезопасителни колани, с които посетителите се прикрепават към съоръжението през цялото време.

Кметът на Селано Атилио Губиоти казва пред италианския вестник Corriere della Sera, че идеята е „да се съживи районът и да се предотврати обезлюдяването“. Източна Умбрия, в която се намира мостът, беше в основата на поредица от опустошителни земетресения в Централна Италия през 2016 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Umbria (@umbria_italy)

 

Някои наслени места в района, като Кастелучио – земеделско село на границата със съседния регион Марке, бяха напълно унищожени, като местните жители още не могат да се върнат по домовете си. Губиоти споделя надежди, че мостът ще донесе нов бизнес в района.

Съоръжението, отворено за католическия Великден, който тази година се падна на 31 март, према максимум 90 посетители на едночасов интервал. В момента резервациите са отворени до 5 май. Билетите са налични онлайн.

ОЩЕ: Кой е най-дългият въжен мост в България?

Посетителите трябва да носят подходящи обувки и трябва да са високи 120 см.

По очевидни причини лошото време може да затвори моста. Но ако това се случи, има още забавления в района. Селано е част от Borghi più belli d’Italia – група от изключително красиви села.

Източник: Actualno.com