Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере днес, 25 април, председател на медийния регулатор. Мандатът му ще е едногодишен. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Тя бе избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата.

Още: СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Ролята на председателя на СЕМ

Съгласно закона за радиото и телевизията, председателят се избира от членовете на регулатора с мнозинство от две трети от гласовете.

Председателят на медийния регулатор представлява Съвета, свиква и ръководи заседанията му, осъществява връзките с държавните органи и доставчиците на медийни услуги, както и с международни организации в областта на медийните услуги и издава наказателни постановления за нарушения на законовите разпоредби.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: СЕМ

СЕМ е петчленен – трима от членовете се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента, припомня БТА.

Още: Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в цяла Европа

В момента в СЕМ от президентската квота са Соня Момчилова и бившата репортерка на bTV и съпруга на ген. Николай Русев – Габриела Наплатанова, а от парламентарната – Галина Георгиева, Симона Велева и Пролет Велкова.

Източник: Actualno.com