Колко струват тестовете за коклюш?

Случаите на коклюш продължават да се покачват осезаемо, показват данните на Министерството на здравеопазването. Болните вече надхвърлиха 450 души. Миналата седмица потвърдените случаи бяха 205 от началото на годината.

Очаква се утре да станат ясни конкретните мерки, които държавата ще предприеме в борбата със заразата. Част от тях вече се обсъждат – като намаляването на възрастта за първа имунизация, осигуряването на средства за лабораторни тестове и допълнителната доставка на 2000 ваксини по аптеките.

Още: Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

В много области вече има бременни жени и възрастни хора, желаещи да се защитят и чакат с нетърпение доставката на ваксините. В очакване на четвъртото си дете Елена пътува от Елхово до Ямбол, за да потърси информация за имунизацията и наличните ваксини.

От здравната инспекция в Ямбол вече са купили ваксините – бременните и близките им най-често питат именно за тази имунизация. „Вчера дойде първата бъдеща баба, която каза, че се притеснява, че би могла да зарази внучето си“, обясни д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол, пред bTV.

Още: Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Малката Стефани има всички ваксини, но майка ѝ е ограничила контактите с другите. „Покрай тези работи с коклюша много се наплаших и гледам да е в къщи. Бих се ваксинирала, за да я предпазя нея“, категорична е Мариела.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Личният лекар д-р Мирослава Методиева отчита скок на болните и при малки, и при големи. Някои диагностицира с тест, а други – по симптоми. „Тези изследвания не се поемат от касата, пациентът трябва да ги заплати. Ако имат финансовата възможност, хората си ги правят, ако не – не ги правят“, обяснява д-р Методиева.

Още: Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

От министерството са отпуснали пари за тестове. Така – без лично заплащане, хората ще могат да се изследват. Това обаче ще става по определени критерии. Сред тях – в селището на пациента вече да има регистриран коклюш, децата да са до 5-годишна възраст или такива, при които инфекцията протича тежко, както и болни деца при настъпил епидемичен взрив в ясла, градина или училище.

„Проби от заболели лица, отговарящи на критериите, могат да се взимат от всяка област в страната, като след това се изпратят за изследване в РЗИ-София и Националния център по заразни и паразитни болести“, се казва в становището на МЗ. „Това е изключително ограничаване на изследванията, което ги прави неизползваеми“, коментира обаче д-р Методиева. В лабораториите цените на тестовете варират между 45 лв. и 100 лв.

Още: Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Източник: Actualno.com