Колко време е необходимо, за да изчезне ечемикът на окото?

Когато се сблъскате с това, неволно мислите за това колко време ще мине болестта и как да го лекувате.

Колко време продължава лечението на ечемик върху или под окото?

Ечемикът е неприятен, защото причинява внезапно зачервяване, болка и подуване на окото с последваща поява на гнойна пъпка. Всичко това може да бъде придружено от повишена температура, сълзене.

Появява се ечемикът неочаквано и по правило в най-неподходящия момент. Причините за изникването му са няколко:

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

– бактериална (стафилококова) инфекция;
– кожни акари (демодекс);
– слаб имунитет или заболяване;
– захарен диабет;
– други възпалителни процеси на клепачите;
– лоша хигиена.

Ето как да премахнете ечемик от окото с домашни средства

Каквато и да е причината се появата на пустули – много неприятен симптом. И той преминава при правилно лечение за 7-8 дни след развитието на заболяването.

Случва се болката и отокът да продължат малко по-дълго. Защо ечемикът по окото не изчезва? Може би лечението не е съвсем правилно или не се спазва основна хигиена на очите. В такива случаи заболяването продължава 10-15 дни или дори се налага хоспитализация.

Ако все пак страдате от такова заболяване, не трябва да отлагате посещението при офталмолог. Само квалифициран специалист ще постави правилна диагноза и ще предпише курс на лечение, максимално облекчаващ състоянието на пациента.

Как да излекуваме ечемика?

Какво да направите, ако се е образувала гнойна пъпка и няма възможност да потърсите помощ? В такава ситуация ще ви помогнат народните методи за лечение на ечемик в домашни условия.

1. Нагряване. Сварено яйце или затоплена сол в торбичка е първата стъпка за лечение на заболяването. Без да засягате областта на очите, прилагайте “суха” топлина върху засегнатия участък – това ще ускори съзряването на гнойната пъпка.

2. Смесете 1 ч.л. течен мед и 1 ч.л. брашно. Направете плоска питка и нанесете за една нощ върху ечемика, като го фиксирате.

3. Ако ечемикът не се намира близо до ръба на окото, можете да го разтриете с памучна пръчица, напоена със сок от чесън. Тази процедура трябва да се извършва много внимателно, за да не предизвика дразнене на лигавицата. Този метод е по-добре да не се прилага при деца.

4. За облекчаване на неприятните симптоми при децата можете да използвате сок от алое. Разрежете листото, поставете го за 2 часа на студено, след това изстискайте сока и намажете с него възпаленото място.

И, разбира се, не забравяйте за личната хигиена: мийте ръцете си по-често, не докосвайте излишно очите си. Тези прости мерки ще ви предпазят от изненада в най-неподходящия момент.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източник: Actualno.com