Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Около 400 души са регистрирани с коклюш. Предполагаме, че до края на месец май ще достигнем пик в разпространението. Предстоящите празници дават глътка въздух, защото може да се ограничи разпространението на болеста през детски градини и училища. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева.

При регистриран случай на коклюш се карантинира целия клас (паралелка, група в детска градина). Има 46 училища в България с такива мерки, каза Кондева. Процедурата е следната – при установен случай, следва епидемиологично проучване и “препоръка за карантина” от 14 дни. От казаното не стана ясно дали говорим във всеки случай за задължителна карантина, но би трябвало: Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

На въпрос относно безплатни тестове, служебният здравен министър отговори, че при лекарско предписание тестването е безплатно. Но ако лекар не прецени, зависи от родителя – частните лаборатории са осигурили тестове, по думите на министъра.

Още: Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Защо коклюът стана проблем?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Според Галя Кондева, предвид картината в Европа, нормално било болестта да се развие и в България. Кондева посочи, че заради пандемията от Ковид има пропуски във ваксинацията и вероятно това е допринесло сега да има по-голямо разпространение на коклюш.

При изричен въпрос относно силата на ваксината, приложението на новата ваксина, в която “има само частици от коклюша” (т.е. не е жива ваксина), прави имунният отговор на тялото по-кратък и след 3-4 години има по-голяма вероятност да се заразиш. Тази ваксина обаче е по-щадяща и безопасна. Живата ваксина, която се е ползвала десетилетия наред, дава по-силен имунен отговор, но е и по-голям рискът от странични ефекти. В България възрастните масово са ваксинирани с жива ваксина, не очакваме там да има някаква епидемия сред тях, каза Кондева пред БНТ.

Залагаме на това, че новата ваксина може да бъде прилагана до 36-та седмица от бременността по листовка, но има разнопосочни мнения, очакваме становището на експертен съвет, каза Кондева. Същото се отнася и за промяна във ваксинационния календар – да се слага първа ваксина евентуално по-рано от сега приетото.

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Източник: Actualno.com