Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Първи случай на коклюш в област Ямбол. Заразата е открита при тригодишно неваксинирано дете. То не е било имунизирано заради отказ на родителите, предаде bTV. 

Още: Два нови случая на коклюш в област Сливен

Заразата е открита при 3-годишно неваксинирано дете 

„Във вторник следобед се потвърди първият за областта случай на коклюш, касае се за дете на 3 години и 6 месеца от село Бояджик, общ. Тунджа, което е било хоспитализирано в инфекциозното отделение на Старозагорската университетска болница на 18 април. Потвърден е случай с ПСР за коклюш“, каза д-р Калчева, директор на здравната инспекция. 

Детето не е посещавало детска градина, поради което не е нужна карантина на контактни лица. Детето е изписано на 22 април, здраво и в добро състояние. 

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Още: Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Десетки са запитванията от бременни жени за ваксинация

Според здравната инспекция в града има десетки запитвания от бременни жени за поставяне на ваксини, но не е ясно дали ще бъдат осигурени достатъчно количества. „Бременните в последния триместър биха могли да се имунизират, ако имат притеснения, че няма да могат да опазят новороденото до двумесечна възраст, когато започва първата редовна имунизация“, каза д-р Калчева, директор на здравната инспекция.

По думите ѝ вече идват и хора за реимунизация, която се прави със същата ваксина, която се поставя на 12-годишна възраст. „Вчера дойде първата бъдеща баба, която се притеснява, че би могла да зарази внучето си. При нас извършваме имунизация, която е на лица, които не са по имунизационния календар срещу заплащане, докато при личните лекари се извършват всички задължителни имунизации по календара“, допълни д-р Калчева.

Отговорността на личните лекари

Д-р Калчева напомня колко важна е отговорността на личните лекари, но и на родителите.

„Личните лекари могат да отлагат имунизациите на децата до три месеца от момента, когато те са навършили подходящата възраст. Родителите много често сами отлагат имунизациите, смятат, че децата не са достатъчно големи и измислят най-различни причини. Работим с личните лекари максимално да използват всички механизми да се свържат с родителите и да имунизират в кратки срокове всички деца с пропуснати имунизации срещу коклюш“, призова д-р Калчева.

Още: Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Източник: Actualno.com