Кои са идеалните обороти за двигателя на автомобила?

В интернет често възникват спорове спрямо идеалните обороти на двигателя. Всички автомобилисти твърдят, че ниските обороти са вредни, докато други предупреждават за възможните проблеми при високи натоварвания, когато стрелката на тахометра достига червената зона. Експертите на NJCar обясниха, какви обороти могат да доведат до проблеми със силовия агрегат.

Защо автомобилът трябва да се кара по-често с пълна газ

Начинаещите шофьори често изпитват притеснение при увеличаване на оборотите на двигателя, но подобни притеснения не са оправдани. Дори ако стрелката на оборотомера достигне червената зона, вградената защита ще предотврати претоварване на двигателя. Въпреки това си струва да запомните, че можете да „натиснете“ силовия агрегат само за кратко време, например при изпреварване. В противен случай наистина могат да възникнат проблеми.

Високите обороти, близки до червената зона, които се поддържат дълго време, силно увеличават натоварването на мотора и скоростната кутия. Това може да доведе до повишен разход на масло и прегряване на двигателя с вътрешно горене.

Още: Три основни правила при покупка на кола на старо

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Ниските обороти също не добавят издръжливост на автомобилните компоненти. Ако се опитвате да карате „икономично“, като използвате по-високи предавки и държите оборотомера на 1000-1500 об/мин, това също може да доведе до проблеми. В този режим двигателят с вътрешно горене намалява налягането в системата за смазване и заряда на батерията. По същество двигателят работи в режим на „маслен глад“, особено ако смазката не е сменяна дълго време.

За да се удължи живота на силовия агрегат, се препоръчва да се поддържат средни обороти на двигателя между 1800 и 3000 об/мин. Ако оборотите паднат под това ниво, струва си да смените предавките или да поставите автоматичната скоростна кутия в спортен режим, което ви позволява да поддържате двигателя на приемливи обороти. В същото време се препоръчва от време на време да развъртите двигателя с вътрешно горене до червената зона, за да почистите горивните камери и запалителните свещи от сажди.

Още: Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

 

 

Източник: Actualno.com