Кога започват да излизат кърлежите

Пролетта е време за разцвет на природата и за мнозина е период на радост, и удоволствие сред красивите зелени паркове и градинки с цветя. Въпреки тази хармония, не бива да забравяме и за потенциалните опасности, които идват редом с този пероид от годината. Една от тях са кърлежите, малки кръвосмучещи същества, които могат да донесат сериозни проблеми.

Сезонът на кърлежите започва скоро, как да се предпазим

Познаване на кърлежите

Преди да предприемем мерки срещу тези нежелани гости е важно да ги разберем. Кърлежите са родственици на паяците и насекомите, притежават осем крака и капковидна форма. Имат три различни етапа на развитие – като ларва, нимфа и възрастен индивид, като всяка фаза е свързана с определени характеристики в техния начин на живот.

кърлеж

Времето на активност на кърлежите

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Кога започват да излизат кърлежите? С топлите месеци настъпва активността на тези кръвосмучещи същества. Особено през март и април, а понякога и по-рано, ако има по-топли дни. Първият пик в тяхната активност е в края на април и през целия май. По време на по-горещите месеци, тяхната активност може да намалее, но отново нараства в края на август и особено през септември.

Започва сезонът на кърлежите. Колко опасни са те?

Предпазни мерки срещу кърлежите

Знаейки времето и условията на тяхната активност, можем да предприемем адекватни предпазни мерки. Носенето на затворени обувки, високи чорапи и дълги панталони е препоръчително, особено при преминаване през тревни площи и храсти. Светлите дрехи могат да бъдат предимство, като лесно бихте забелязали кърлеж, ако ви полази. Използването на репеленти също е важна мярка за предпазване.

Кърлежите са част от природата и трябва да бъдат уважавани, но също така трябва да се предпазим от тяхната потенциална опасност за здравето ни. Вече знаете периодите на тяхната активност и местата, където обичат да се крият, така че с подходящи предпазни мерки можем да избегнем контакта с тях. 

Източник: Actualno.com