Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Електронно управляемата ръчна спирачка се превръщат в масово явление в наши дни, въпреки че не толкова отдавна беше смятана за премиум опция. С тази тенденция функцията Auto Hold става популярна при новите автомобили, но нейното използване си има както плюсове, така и минуси.

Още: Защо ръчната спирачка не трябва да се използва през зимата

Всъщност, Auto Hold се счита за допълнителна функция на ръчната спирачка. Тя предпазва автомобила от преобръщане благодарение на автоматичната настройка на ръчната спирачка. Веднага след като колата започне да се движи, заключването се изключва сама. Всичко това работи с помощта на стандартна ръчна спирачка, електрическо задвижване и специални софтуерни настройки на блока за управление, обясняват автомобилни експерти.

Много шофьори смятат Auto Hold за удобна и безпроблемна опция. Тя обаче има и своите недостатъци. Например – води до по-интензивно намаляване на живота на задните спирачни накладки. Макар и само за част от секундата, колата все пак трябва да се „бори“ със задните спирачки, преди бордовата електроника да сигнализира за изключване.

Още: Какви са признаците на предстояща повреда на скоростната кутия

Електронното устройство също си има предимства, тъй като изисква по-малко усилия за работа, освен това няма нужда да се коригира с течение на времето. То заема по-малко място в интериора и може да се използва като функция за задържане по наклон, предотвратявайки потеглянето на автомобила по наклонена повърхност.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Статистиката показва, че все повече производители преминават към електронна ръчна спирачка, като някои от тях са се отказали от механичния вариант. Такива са BMW и Peugeot, докато при Audi само 1% от моделите са с механична ръчна спирачка. Opel, на свой ред, е намалил с 40% броя на автомобилите, предлагани с такова устройство, а единствената марка, която продължава да залага само на него, е Abarth.

Експерти посочват, че предстоящата забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ, ще доведе до отказ от механичната ръчна спирачка при всички производители. Тази забрана ще влезе в сила за всички държави в ЕС през 2035 г.

Още: Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

 

 

 

 

 

 

Източник: Actualno.com