Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Няма срок, в който президентът да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет.

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада и най-късно утре ще издаде указа за смяна на външния министър.

“Въпросът е предварително уточнен преди да бъде оповестено предложението, за да може президентът да даде предварително съгласие. Възможно е и без съгласието на президента, но тогава може да се стигне до по-сериозен проблем. В рамките на днешния ден или утре ще издаде указ”, допълни доц. Наталия Киселова пред БНТ.

Още: Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

По думите й президентът вече е отказал да носи отговорност за настоящата процедура и не се очаква да се включи с някакви подривни действия, като например неподписване на указа.

На въпрос дали призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде сменен външния министър и евентуално политическо влияние, Киселова каза:

“През цялото време ГЕРБ казваха, че нямат член на правителството. Сега вече стават активен участник – това е единия прочит. Другата възможност е да е изтекла информация до Борисов относно подготвена смяна и да избърза да оповести това свое искане с цел да изведе дивидент”, каза Киселова.

Още: При липса на Калин Стоянов: Служебният кабинет се срещна с ЦИК за изборите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тя уточни, че е редно премиерът Главчев да обясни публично и да се разграничи от г-н Борисов, за да покаже, че е независим в изпълнението на функциите на служебен министър-председател.

Източник: Actualno.com