Канела – полезна или вредна е за костите

Традиционно по-студените сезони се свързват с аромата на канела в сладките печива. 

Как канелата влияе на костите?

Въпреки това, според healthdigest, добавянето на тази подправка към ястия, ще бъде не само полезно за настроението ви, но и има неочаквано положителен ефект върху физическото здраве. Канелата съдържа няколко хранителни вещества, които подпомагат цялостното здраве на костите – калий, калций, витамин А и витамин К.

Канела – какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Калият помага за поддържане на костната плътност чрез неутрализиране на киселинното натоварване и намаляване на загубата на калций, докато калцият винаги е бил свързван с цялостното здраве на костите. Той играе ключова роля в предотвратяването на отслабването на костите, поддържането на здравината и структурата на костите и противодействието на остеопорозата.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Въпреки че изследванията върху витамин А и здравето на костите не са напълно ясни, смята се, че среден прием от 2000 до 3000 международни единици (IU) на ден е свързан с по-висока минерална плътност на костите (според Harvard Health), което означава по-малък шанс за счупвания. Недостатъчните нива на мастноразтворим витамин К са свързани с ниска костна плътност и повишен риск от фрактури.

Канелата също помага при лечението на хронично възпалително състояние, известно като ревматоиден артрит, което засяга не само вашите стави. Може да засегне и кожата, очите, белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове и костите.

Според проучване от 2018 г. добавките с ароматната подправка намаляват нивата на два протеина, свързани с възпалението при ревматоиден артрит – С-реактивен протеин (CRP) и тумор некрозис фактор алфа (TNF-a). TNF-a влияе върху разрушаването на хрущяла и костите при артрит.

Как да ядем повече канела

Ежедневното пиене на чай с канела е друг лесен и успокояващ начин да се насладите на тази подправка. Въпреки че съдържанието на кумарин, особено в канелата от касия, е проблематично, когато се консумира в големи количества (повече от половин чаена лъжичка на ден), добавянето на щипка за овкусяване се счита за здравословно и безопасно. Имайте предвид обаче, че големи количества кумарин, съединение, което се намира и в други растения, са свързани с увреждане на бъбреците, черния дроб и белите дробове.

Канелата – полезна или вредна е за нас?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com