Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

„Предстоящите избори са с преференциален вот – и за Народно събрание, и за Европейски парламент (ЕП). Затова нашата кампания целенасочено ще бъде да обясняваме всеки път на избирателите най-напред да гласуват в квадратчето с номера на партията или коалицията и едва след това да отбележат в кръгчето с номера на предпочитания кандидат, ако имат такъв, разбира се. Ако само отбележат в кръгчето с кандидата, без да са отбелязали партия или коалиция, тази бюлетина носи недействителен глас.“ Това каза зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева в „Лице в лице“ по bTV.

Тя напомни, че при гласуването с хартиени бюлетини се пише задължително с химикалка със син цвят.  За да гласувате на изборите „2 в 1“ на 9 юни, трябва да спазвате изискването за уседналост. „Това значи да имат регистриран адрес, не просто някой да живее на дадено място и съседът му да знае, че той живее от пет години тук. Много е важно да си проверят адресната регистрация. За да гласуват на евроизборите, българите трябва да има постоянен адрес в България и регистриран настоящ адрес в България или друга държава членка на Европейския съюз (ЕС) към 9 март 2023 г. Лицата, които ще се кандидат за членове на ЕП трябва да имат 6-месечна уседналост и към 9 декември 2023 г. трябва да имат регистриран постоянен и съответно настоящ адрес“, посочи Матева.

Още: “Избираме заедно”: ЦИК започва разяснителната кампания за изборите 2 в 1

За двата вида избори ще се гласува в България и във всички страни членки на ЕС, както и във всички дипломатически и консулски представителства на България в останалите държави по света, където ще има образувани секции. „Искам да обърна внимание на избирателите, които нямат право да гласуват в избори за ЕП – не бива да се злоупотребява. Когато избирател отиде в такава СИК, секцията в изборния ден няма как да провери дали аз имам избирателни права и за евроизборите, ако съм в държава извън ЕС. След като приключат изборите, ние пращаме всички избирателни списъци на ГД ГРАО, които проверяват дали всеки избирател е гласувал по правилата. Ако се установи гласуване в нарушение, сезираме прокуратурата“, допълни Росица Матева.

Още: Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

На изборите на 9 юни избирателните списъци ще бъдат два. При гласуване с машина се използва една карта и на екрана се визуализират две бюлетини. „Ако ще гласува с машина, картата се дава на избирателя, отключват се и двете бюлетини, той избира в каква поредност да гласува и дали за двата избора. Ако реши да гласува и за двата избора, ще се отпечатат две бюлетини“, обясни Матева.

Още: При липса на Калин Стоянов: Служебният кабинет се срещна с ЦИК за изборите (СНИМКИ и ВИДЕО)

По думите ѝ върху бюлетините от машинното гласуване ще се поставя само един печат от секционната избирателна комисия, а върху хартиените бюлетини – два печата. „Разликата между двете хартиени бюлетини ще бъде, че на гърба полиграфическата защита ще бъде в различен цвят. Възможно е в изборите за Народно събрание дължината на бюлетините в различните райони да бъде различна, докато в изборите за ЕП бюлетината ще бъде еднакъв размер за цялата страна и извън нея, тъй като там имаме само една листа. В изборите за НС ще имаме 31 листи за всички 31 изборни райони. Избирателят казва как желае да гласува, след което ако е с хартия – му се дават и двете бюлетини, той застава зад паравана, изразява своя вот и ги пуска в кутията“, допълни зам.-председателят на ЦИК.

Източник: Actualno.com