Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Въздействието на тютюнопушенето върху психиката е колкото сложно, толкова и тревожно. Освен добре документираните рискове за физическото здраве, ефектът от пушенето върху психическото благополучие е значителен и засяга всичко – от регулирането на настроението до когнитивните функции.

Първо, никотинът, пристрастяващото вещество в цигарите, оказва дълбоко влияние върху мозъка. Той действа едновременно като стимулант и релаксант, което води до първоначално усещане за бодрост и удоволствие, последвано от релаксация и облекчаване на стреса. Тази двойствена природа на никотина допринася значително за потенциала му за пристрастяване.

Редовните пушачи често развиват психологическа зависимост, като разчитат на цигарите, за да се справят със стреса, тревожността или дори скуката. Освен това тютюнопушенето е свързано с различни психични разстройства. Изследванията показват, че пушачите са по-склонни да изпитват тревожност и депресия, отколкото непушачите.

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Въпреки че точните механизми, които стоят зад тази връзка, не са напълно изяснени, смята се, че никотинът и други химикали в тютюна могат да нарушат невротрансмитерните пътища, свързани с регулирането на настроението. Освен това цикличният характер на пристрастяването може да изостри съществуващите психични състояния, създавайки порочен кръг, който е труден за прекъсване.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е влиянието на тютюнопушенето върху когнитивните функции. Хроничното тютюнопушене се свързва с влошаване на когнитивните способности и повишен риск от заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция. Това се дължи отчасти на вредното въздействие на тютюнопушенето върху кръвоносните съдове и кръвообращението, което може да влоши доставката на кислород до мозъка и с течение на времето да допринесе за увреждане на клетките. В резултат на това пушачите могат да изпитат затруднения с паметта, концентрацията и цялостната си когнитивна дейност.

Освен това социалните и психологическите фактори, свързани с тютюнопушенето, също могат да повлияят на психическото състояние на човека. В много култури тютюнопушенето се свързва със социални дейности, облекчаване на стреса или като начин за справяне с емоциите. Това може да създаде силна психологическа връзка между пушенето и определени ситуации или емоции. Например някой може да посегне към цигарата като форма на самоуспокоение в моменти на стрес, което води до засилване на навика за пушене като механизъм за справяне.

„Пандемията“ тютюнопушене – как да се справим?

Отказването от тютюнопушене, макар и предизвикателство, може да има значителни ползи за психичното благополучие. Проучванията показват, че при хората, които успешно са отказали цигарите, често се наблюдава подобряване на настроението, намаляване на тревожността и подобряване на когнитивните функции с течение на времето. Освобождаването от никотиновата зависимост може също така да повиши самочувствието и увереността, което води до по-позитивен поглед към живота.

Процесът на отказване обаче може да бъде психически натоварващ, тъй като симптомите на отказване, като раздразнителност, тревожност и глад, могат да бъдат интензивни, особено в началните фази. За успешното преодоляване на тези предизвикателства често е необходима комбинация от стратегии, включително поведенческа терапия, групи за подкрепа, а понякога и медикаменти.

Източник: Actualno.com