Как скоковете на кръвната захар могат да повлияят на здравето на сърцето?

Нормално е кръвната ви захар да се повишава след хранене. Но ако редовно имате големи скокове на кръвната захар, това увеличава риска от развитие на редица заболявания, включително сърдечни заболявания.

В тази статия ние питаме как една изключително сладка, основна молекула може да увреди сърцето ви.

Какво представлява кръвната захар

След хранене тялото ви разгражда въглехидратите до прости захарни молекули: глюкоза.

След това глюкозата се транспортира през стените на червата и в кръвта. Оттам нататък е свободно да се движите из тялото си в кръвоносните съдове.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Част от глюкозата ще се абсорбира от мускулите и другите клетки, които се нуждаят от нея за енергия. Останалото се съхранява в черния дроб, мускулите или мастните клетки.

Всяка клетка в тялото ви се нуждае от глюкоза, за да работи. И за да достигне тези гладни за енергия клетки, той трябва да премине през кръвта.

Какво трябва да знаете за управлението на нивата на глюкозата?

Въпреки това, ако нивата са високи за твърде дълго време или ако твърде много достигне кръвния поток по едно и също време, това може да причини проблеми.

Контрол на кръвната захар

Тъй като глюкозата е едновременно опасна и необходима, телата ни са добре подготвени да се справят с нея.

Когато нивата на кръвната захар се повишат, панкреасът освобождава инсулин. Този хормон помага на глюкозата да се движи от кръвта в клетките, като гарантира, че нивата на кръвната захар няма да станат твърде високи (хипергликемия).

Въпреки това, тъй като клетките се нуждаят от глюкоза, за да функционират, тялото трябва да се увери, че има достатъчно глюкоза в кръвта. Ако падне твърде ниско – хипогликемия – това също може да бъде опасно.

Вашето тяло трябва да държи здраво глюкозата. Ако балансът се накланя в която и да е посока, това може да е лоша новина.

Учените вече са установили, че лошата реакция на кръвната захар е силен индикатор за риск от сърдечни заболявания.

Въпреки че изследователите все още изясняват подробностите, изследвания върху животни и проучвания при хора с диабет са разкрили някои потенциални механизми.

По-долу ще очертаем някои от възможните начини, по които кръвната захар може да увреди здравето на сърцето с течение на времето.

Разширяване и свиване

Вътрешната обвивка на вашите кръвоносни съдове се нарича съдов ендотел. Тази едноклетъчна бариера между кръвта и останалата част от тялото ви играе редица важни роли.

Например, този слой помага да се контролира какви съединения се движат от кръвта в тялото, като хормони. Освен това помага за регулиране на имунната система.

Важно е, че ендотелните клетки контролират вазоконстрикцията и вазодилатацията – колко отпуснати или свити са кръвоносните съдове.

По този начин те контролират колко кръв достига до дадена част от тялото – ако кръвоносните съдове се свият, по-малко кръв преминава през тях и обратно.

По време на тренировка, например, ендотелните клетки помагат на кръвоносните съдове в мускулите да се разширят (разширят), което придвижва повече кръв, кислород и глюкоза към мускулите.

Някои хора развиват мастни „плаки“ по стените на кръвоносните си съдове.

Това натрупване на плака се нарича атеросклероза и стеснява кръвоносните съдове, предотвратявайки свободното движение на кръвта около тялото. В крайна сметка атеросклерозата може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и инсулт.

Обратно към глюкозата

Високата кръвна захар може да попречи на способността на ендотела да разширява кръвоносните съдове – поне в проучвания, включващи хора с диабет и при животински модели.

По този начин прекомерните реакции на кръвната захар през годините могат да увеличат риска от образуване на плака и следователно риска от сърдечни заболявания.

Има също доказателства, че след като плаките започнат да се образуват, скоковете на глюкозата играят роля в укрепването им – което е лошо нещо. Процесът, който се нарича гликация, се случва, когато захарите се придържат към протеините.

С течение на времето гликирането произвежда напреднали крайни продукти на гликиране (AGE). AGE са свързани с диабет, стареене и дисфункция на кръвоносните съдове. Те най-често се появяват по време на възпаление и оксидативен стрес – повече за двете по-късно.

Точно така, това е първата част от физиологията. След това се пригответе за химията.

Възпаление, както винаги

Възпалението е реакцията на тялото към нараняване или инфекция. Това е здравословна, животоспасяваща реакция.

Както при много неща в тялото, като глюкоза и ROS, трябва да се държи под контрол – твърде много възпаление за дълги периоди уврежда тялото.

Възпалението е в основата на много хронични заболявания, включително диабет тип 2, някои видове рак и сърдечни заболявания.

Всъщност би било трудно да се мисли за заболяване, при което възпалението не играе поне някаква роля.

Глюкозните скокове също причиняват възпаление. В малко проучване учените изкуствено повишават нивата на кръвната захар при здрави участници. Когато анализираха кръвта им, те откриха повишени нива на съединения, свързани с възпаление.

Скоковете в кръвната захар увеличават производството на ROS, което пречи на контрола на кръвоносните съдове и увеличава възпалението. Взети заедно, с течение на времето това увеличава риска от атеросклероза и следователно от сърдечни заболявания.

Как да забележите хипогликемия или ниска кръвна захар и как да я контролирате?

Струва си да се повтори: след хранене е нормално нивата на кръвната ви захар да се повишат и след това отново да спаднат в часовете след това.

Но когато кръвната ви захар е постоянно твърде висока, това може да ви изложи на по-висок риск от състояния като сърдечни заболявания и диабет тип 2 в дългосрочен план.

Разбирането как тялото ви реагира на храната може да ви помогне да управлявате тези пикове и да намалите риска.

Източник: Actualno.com