Как бананите вляят на кръвното – отговорът на учените

Бананите съдържат висок процент калий, който контролира нивата на натрий в тялото ни.

Някои фактори на начина на живот, като тютюнопушене, прекомерни количества алкохол или кофеин, липса на сън и заседнал начин на живот, увеличават стреса върху сърцето ни. Нездравословните храни могат да повишат кръвното налягане зарадо високото си съдържание на натрий.

Издание Health пише , че натрият повишава кръвното налягане, като задържа повече течности в тялото, което кара повече кръв да циркулира през съдовете. Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ повечето американци консумират 3400 милиграма натрий на ден, но се препоръчва нивата на натрий да се поддържат под 2300 милиграма. Това е само една чаена лъжичка сол.

Отслабване с банани – ето как е правилно да се прави банановата диета

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Калият работи с натрия, за да поддържа баланса на течностите в тялото и помага за понижаване на кръвното налягане. Повечето хора не получават препоръчителното количество калий на ден. Жените се нуждаят от 2600 милиграма на ден, мъжете – 3400.

Калият в бананите понижава кръвното налягане

Докато тези, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати и кето, може да искат да избягват банана, тъй като той има 113 калории и 26 грама въглехидрати, същият този плод съдържа 375 милиграма калий. Това е повече от 10% от препоръчителния прием на калий за мъжете и почти 15% за жените. Започването на всеки ден с банан ще ви помогне да задоволите ежедневните си нужди от калий. 

Проучване, публикувано през 2020 г. в Journal of the American Heart Association, разглежда 32 клинични проучвания, които използват калиеви добавки за понижаване на кръвното налягане. Приемът на най-малко 1173 милиграма калий понижава кръвното налягане, особено при хора с високо кръвно налягане или диета с високо съдържание на натрий. Това количество се съдържа в около три банана.

Въпреки това, не трябва да прекалявате с употребата на калий, ако вече приемате лекарства за високо кръвно налягане. Много такива лекарства могат да причинят прекомерно натрупване на калий в тялото. Твърде много калий в кръвта може да доведе до усложнения като неравномерен сърдечен ритъм, ускорен сърдечен ритъм, мускулна слабост, промени в настроението, разстроен стомах, повръщане, диария и изтръпване на крайниците.

Важно е да се поддържа баланс на калий и натрий в организма. Калий мобе да се набави от храни като банани, ядки, леща и кисело мляко.

Ако консумирате повече натрий, отколкото калий, рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Националните здравни институти на САЩ препоръчват съотношение 2 към 1 на калий към натрий, за да се намали рискът от сърдечни заболявания. За да направите това, трябва да обърнете внимание на съдържанието на натрий в храните, които ядете и да намалите количеството им, пише още изданието.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат банани вечер

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com