Какво се случва с хвърлените монети във фонтана “Ди Треви” в Рим?

Монетите, които се хвърлят във величествения фонтан „Ди Треви“ в Рим с пожелания за любов, здраве или завръщане във Вечния град, осигуряват практическа помощ на хора, които туристите никога няма да срещнат.

От стотици години, когато са в Рим, посетителите се стичат до фонтана, за да си намислят желание, следвайки легендарен ритуал.

В днешно време монетите престояват там няколко дни, преди да бъдат извадени и да се озоват в римското подразделение на световната католическа благотворителна организация Caritas, където кушища монети се преброяват и се използват за финансирането на хранителна банка, обществена кухня и проекти за бедните.

ОЩЕ: Коя е най-посещаваната туристическа атракция в Италия?

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

През 2022 г. Caritas са събрали 1,4 млн. евро (1,52 млн. долара) от фонтана, като очакванията за 2023 г. са още по-големи. Рим е един от най-посещаваните градове в света с 21 млн. туристи годишно.

Изваждането на монетите от фонтана е зрелище само по себе си, в което участват работници от регионалната компания за комунални услуги ACEA, които балансират на ръба на огромния бароков фонтан, използвайки четки с дълги дръжки и смукателни маркучи.

След това монетите се предават на Caritas, където се подсушават със сешоари за коса и сушилни за прибори и се сортират и преброяват.

Снимка: iStock

Около фонтана има надписи, обясняващи, че монетите ще се използват за благотворителност, което радва много от туристите, позиращи край една от най-популярните забележителности в града.

През деня и вечер около фонтана има тълпи от хора, които позират за снимки. Легендата гласи, че ако хвърлите във фонтана монета с дясната ръка през лявото рамо ще се върнете в Рим. Хората с най-голяма охота добавят и личните си желания.

„Хвърлям монета, както се казва, ако хвърлиш монета, се връщаш в Рим, а също и защото искам да си пожелая да намеря любовта“, каза Карола от Чили.

ОЩЕ: Туристка отмъкна вода от Фонтана ди Треви (ВИДЕО)

Фонтанът „Ди Треви“, завършен през 1762 г., краси фасадата на двореца Палацо Поли в центъра на Рим.

Това е мястото, където италианският филмов режисьор Федерико Фелини заснема една от най-известните сцени в киното във филма La Dolce Vita, в която Анита Екберг, влиза във фонтана и приканва Марчело Мастрояни да се присъедини към нея.

Влизането във фонтана е забранено, а туристите биват глобявани, ако го направят.

Сортиране на монети

Снимка: iStock

Два пъти седмично до четирима работници събират монетите, казва Франческо Приско, мениджър в ACEA. Фонтанът пък се източва за почистване 2 пъти месечно.

„Дейностите по събирането на монетите и почистване се извършват възможно най-бързо, за да се ограничи времето, в което той не работи“, добавя той.

След събиранет на монетите те отиват в офиса на Caritas, където служителят Фабрицио Маркиони ги разстила върху огромна маса за изсушаване. На дъното на фонтана обаче не се намират само монети. Работници са вадили от там бижута, зъбни протези, религиозни медали, дори пъпна връв.

ОЩЕ: Свръхтуризъм в известни европейски дестинации: Ето какви мерки се въвеждат

До фонтана има надписи, които предупреждават монетите да не се крадат. През годините е имало такива опити, в някои случаи с магнити, прикрепени към дълъг прът.

Близо до до централната гара на Рим се намира супермаркет на Caritas, известен като Casilina Emporium, който разпределя храна на нуждаещи се жители, които могат да я закупят с точки в специална карта, издадена от организацията.

Източник: Actualno.com