Какво се случва, ако ядете по 3 яйца всеки ден?

Яйцата са любим обект на негативна критика: ценният продукт се упреква както за мастния компонент и холестерола в протеиновата му част, така и за хормоните, които се съдържат в неоплодените кокоши яйца. Нека не завършваме “атаката” със слухове и да преминем към реалните факти.

Яйчните продукти са ценен източник на полезни елементи, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Ако погледнете цифрите, само едно твърдо сварено яйце съдържа (въз основа на препоръчителния прием за всяко отделно вещество):

  • Витамин А: 6%;
  • Фолиева киселина: 5%;
  • Витамин B5: 7%;
  • Витамин B12: 9%;
  • Фосфор: 9%;
  • Селен: 22%;
  • Яйцата също така съдържат прилични количества витамин D, E, K, B6, както и калций и цинк.

Общо: 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини. Какво ще се случи с тялото, ако получава не едно, а, да речем, три яйца на ден? Споделяме редица интересни изследвания по този въпрос.

Как се варят перфектните рохки яйца?

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

1. Вашите нива на HDL холестерол (или „добър холестерол“) ще се повишат.

Не забравяйте: яйцата са склад за холестерол с плюсова функция. Факт е, че този тип холестерол (съставен от липопротеини с висока плътност или HDL) помага на тялото ни да транспортира холестерола от различни части на тялото до черния дроб. Там възниква сложна реакция за елиминиране на този много „вреден” холестерол, за който яйцата са толкова критикувани.

И така, възстановявайки ги до статута на здравословни храни, заключаваме: редовната консумация на три яйца на ден ще повиши нивото на вашите липопротеини, които са отговорни за премахването на минус холестерола.

Освен това повишаването на нивата на липопротеините с висока плътност значително намалява рисковете, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Три яйца едва ли ще направят магия на здравето ви, но ще му дадат първокласна профилактика.

2. Идеален продукт за силни и здрави мускули

Едно средно голямо яйце съдържа само 72 калории, повечето от които идват под формата на протеини. Той е основният строител и възстановител на клетките на човешката мускулна тъкан, без които би било трудно не само да спортувате, но и да промените позицията на тялото в пространството като цяло. За хората, които активно се занимават с фитнес, консумацията на три яйца на ден може да се превърне в нещо като „златно“ правило (и това е напълно оправдано).

3. Костите ви ще ви благодарят много

Преди това лекарите смятаха, че животинският протеин влияе негативно на здравето на костната система. Последните научни изследвания обаче опровергаха това твърдение: оказа се, че достатъчното ниво на прием на протеини има положителен ефект върху плътността на костите. И това има логично обяснение: животинският протеин перфектно усвоява и задържа калция, който, както всички знаят, е на първо място в списъка на елементите за здрави кости.

По колко яйца на ден можем да ядем?

4. Ефективна профилактика на зрението

Яйцата съдържат антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, за които е научно доказано, че имат положителен ефект върху здравето на очите. Тези мощни антиоксиданти се събират върху ретината на очите и предотвратяват голям брой дегенеративни процеси, на които може да претърпи зрителната ви система.

5. И най-добрата част: ще започнете да ядете по-малко.

Наистина, поради високото си съдържание на протеин, яйцата ви помагат бързо да се почувствате сити и намаляват вероятността от досадни желания за лека закуска през целия ден. Сварете яйце твърдо, изберете сочен плод и ги сервирайте с овесени ядки: след такова здравословно и засищащо хранене ще забравите за храната поне за няколко часа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източник: Actualno.com