Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

Препоръките на производителите на автомобили за избор на двигателно масло обикновено се отнасят за нови двигатели. Ако силовият агрегат има сериозен пробег, тогава най-вероятно има износване на буталните пръстени и разликата между вътрешните елементи, които влизат в контакт, се е увеличила. Всичко това трябва да се вземе предвид при следващата смяна на двигателното масло, тъй като с правилния избор на смазка можете да увеличите експлоатационния живот на двигателя с вътрешно горене.

Какво се случва с двигателя с голям пробег?

В съвременните реалности се счита, че износен двигател с вътрешно горене е изминал над 100 000 километра. В резултат на активна употреба може вътрешните части могат да се износят, като ситуацията може се влошава от неправилна експлоатация, както и агресивно шофиране.

Още: Как с чист хартия се открива неизправност в двигателя?

Също така започва изтичане на смазочни течности под формата на антифриз, гориво и масло – проблемът възниква в резултат на износване на уплътненията на клапаните, маслени и други уплътнения или уплътнения. Натрупват се въглеродни отлагания и двигателят започва да коксува – това е следствие от причината за зареждане с нискокачествено гориво, проблеми с горивната система или дълъг интервал за смяна на смазочния материал.

Какъв вид масло се препоръчва?

В резултат на дългосрочната работа на двигателя е необходимо да се използва по-ефективна смазка, чийто състав ще отчита промените в състоянието на двигателя. При голям пробег е необходимо предварително да смените смазката, за да предотвратите сериозни повреди.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

За двигатели, които имат характерни деформации при голям пробег, се препоръчва използването на синтетично моторно масло. Лубрикантът се характеризира с повишена устойчивост на високи температури в сравнение с полусинтетиката. Това ви позволява да забавите процеса на изпаряване и да увеличите ресурса на двигателя с вътрешно горене.

Още: Трябва ли двигателят да се загрява през зимата

Какъв вискозитет да използвате?

Вискозитетът остава най-важната характеристика на лубриканта и трябва да се третира особено внимателно. За да увеличите експлоатационния живот на двигателя, с голям пробег трябва да увеличите този индикатор. Например, ако автомобилният производител препоръчва масло с параметри 5W-30 за нов двигател, тогава за голям пробег трябва да използвате масло 5W-40.

По-вискозната смазка остава по-дълго върху стените на двигателя и създава по-плътен защитен слой, който ще намали износването на частите поради триене. Трябва обаче да вземете под внимание, че не се препоръчва силно да се увеличава вискозитета на маслото – това ще усложни стартирането на двигателя при ниски температури на въздуха.

Още: Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

 

 

 

Източник: Actualno.com