Какви са най-честите причини за болка в ушната мида?

Най-честите причини за болка в ушната мида

Проблемен пиърсинг.

Ушите трябва да се пробиват само в професионални салони, където работят специалисти и са установени строги правила за стерилизиране на инструменти. Но дори и при професионален подход изборът на точка на пробиване може да не е напълно правилен – човешката анатомия понякога поднася невероятни изненади.

Неправилна грижа.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Най-често ухото боли от обицата поради неправилна грижа. Човек третира рани нередовно, използва неподходящи средства и докосва ушите си с мръсни ръце. Тук можем да споменем и прекомерното бързане при замяната на основните обеци с други бижута.

Травматизация.

В първите дни раните са особено болезнени и уязвими. Можете да нараните мястото на убождане дори при сресване на косата или преобличане. В бъдеще основният рисков фактор е носенето на много масивни и обемни бижута, особено по време на активен спорт и физически труд.

Заболявания.

Някои заболявания са абсолютни противопоказания за пробиване на уши. Сред най-често срещаните са захарен диабет, различни кръвни заболявания, склонност към тумори и образуване на груби белези.

Кои народни рецепти се препоръчват при болки в ушите

Алергични реакции.

Вярвате или не, редки са случаите на алергии дори към медицинската стомана, с която се пробиват ушите с пистолет! Какво можем да кажем за други метали, дори благородни? Ако ухото ви боли от златна обеца, най-вероятно сплавта съдържа лигатури, които провокират алергични реакции.

Грешен избор на обеци.

Твърде масивните обеци винаги крият известен риск (дупките се разтягат и по-често се нараняват), затова не е препоръчително да ги носите всеки ден – само при специални поводи. Проблеми могат да възникнат и ако изберете грешна закопчалка: например английската закопчалка изисква избор според параметрите на отвора. В никакъв случай не трябва да пробивате ушите на приятели и роднини без специални знания и умения.

Какво да направите, ако ушната ви мида се възпали от обеца?

По правило възпалението на вече заздравели пункции е свързано или с травма, или с качествата на декорацията. Обострянията на системни заболявания не могат да бъдат отхвърлени – те също могат да причинят нетипични реакции. Не само ухото се възпалява от обеца: трябва да разберете причините за това явление, за да ги избегнете в бъдеще. Колкото и тъжно да е, понякога трябва напълно да изоставите такива декорации.

Ако дупка в ушната ви мида се възпали от обеца, трябва поне временно да спрете да носите съответното бижу. Изчакайте, докато следите от възпалителния процес изчезнат напълно.

С тези народни рецепти ще се почувствате по-добре при болки в ушите

Как се лекува, ако ушната мида ви боли?

В интерес на истината обикновено не гнои ухото, а лобчето му. Ако ухото ви боли от обеца, можете да го лекувате по следния начин:

Дезинфекцирайте раната.

За тези цели можете да използвате марля или диск, напоен с медицински или борен алкохол, тинктура от невен, водороден прекис или хлорхексидин.

Смажете възпалената област с мехлем.

Това ще помогне за премахване на възпалението. Тетрациклиновият мехлем, левомеколът, солкосерилът са подходящи – те имат подобен ефект. Повтаряйте процедурата редовно до загнояване на ушите. Препоръчително е тези манипулации да се извършват поне 2-3 пъти на ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източник: Actualno.com