Каква скоростна кутия е по-добрият избор за кола на старо

При избора на автомобил на вторичния пазар е важно да се обърне внимание на вида и техническото състояние на скоростната кутия. В края на краищата ремонтът на този основен може да струва много голяма сума.

Защо познатият лост на автоматична скоростна кутия изчезва от новите коли

Каква скоростна кутия е най-подходяща за по-стари превозни средства? В момента на пазара има няколко вида трансмисии: конвенционална „механична“, класическа хидромеханична автоматична, роботизирана скоростна кутия и CVT (вариатор). Именно последните две опции са най-лошият избор, който може да направи купувачът.

Вариаторните трансимии (CVT) изискват внимателно боравене, редовна поддръжка и са чувствителни към стила на шофиране. Дори ако шофьорът спазва всички правила, едно CVT може да издържи 200 000- 250 000 километра без основен ремонт.

Още: Как правилно да теглите кола, за да не счупите скоростната кутия

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

На свой ред, „роботът” не обича спортно шофиране (често ускоряване и спиране). След 100 000-150 000 километра такива кутии са застрашени от излизане от строя на съединителя, повреди с лагерите и проблеми с контролния блок. Ремонтът на роботизирани кутии е един от най-скъпите.

Снимка: Unplash

 

Съвременните хидромеханични „автоматици“ практически не са по-ниски по надеждност от механичните скоростни кутия. Освен това те защитават двигателя, като го предпазват от въртене до точката на прекъсване. Моделите с автоматична скоростна кутия обаче струват повече от версиите с ръчна скоростна кутия. И ремонтът на автоматика, разбира се, също ще струва повече.

В същото време ръчната трансмисия е много лесна за поддръжка и сравнително евтина за ремонт. Допълнително предимство ще бъде спестяването на трансмисионно масло (трябва да се напълни 1,5 – 2 пъти по-малко) и намаленото потребление на бензин. Единственият сериозен недостатък на ръчната скоростна кутия е неудобството при шофиране в градски задръствания.

 

Още: Какво заплашва автоматика, ако не се поставя ръчната спирачка на наклон

 

Източник: Actualno.com