И в ИСУЛ на бунт заради нов управител, виждат нагласен конкурс

С нагласен конкурс смениха управителя ни, алармират от колектива на Медико-денталния център (МДЦ) “ИСУЛ – Царица Йоанна”. Дружеството е еднолична собственост на държавната университетска болница ИСУЛ. До медията ни от там изпратиха петиция, с която отказват да приемат резултатите от проведения конкурс.

За управител от началото на миналата седмица е вписан д-р Матей Гаврилов. А дългогодишния ръководител на МДЦ доц. д-р Виктория Жекова, при която дружеството е неизменно на печалба, е загубила надпреварата с 0,05 точки при събеседването.

Още: Втората проверка откри нарушения в 2 болници по случая “Даная”

“Конкурсът е проведен необективно и резултатите на кандидатите са несправедливи. Победителят е избран нечестно. Тук има или корупциона следа, или нечии лични интереси, или нещо друго, но със сигурност не са защитени интересите на работещите, интересите на пациентите и интересите на държавата. Смятаме, че няма по-голям критерий за качествата на мениджъра от резултатите на дружеството, което той ръководи”, сочат в петицията си от екипа на МДЦ.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Видно от данните в Търговския регистър д-р Гаврилов 4 г. е управлявал Медицинския център на белодробната болница “Св. София”. Заради трайно влошени финансови показатели на лечебното заведение, с решение на бившия служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев през месец май 2023 година центърът е бил слят с ДКЦ “Св. Иван Рилски”.  

“Колко несправедливо е д-р Гаврилов да спечели е очевадно! Не става ясно по каква методика и по какви критерии са оценявани кандидатите, как са обективизирали членовете на комисията своите оценки и с какво са обяснили разликата в оценките. Такава информация веднъж е отказана да бъде предоставена от директора на болницата. Двама от членовете на комисията от тримата (тоест мнозинството) са заместник-директори на същата болница, тоест пряко се назначават и се освобождават от директора на болницата и са в пряка зависимост от него. Концепциите на доц. Жекова и д-р Гаврилов са с еднакви оценки – еднакви ли са те? Едни и същи идеи ли имат? Еднакъв обем, обхват и пр.? Оценката от устният изпит на доц. Жекова е с 0.05 бала по-ниска? Защо е оценена така, след като комисията я е спирала по всеки един от въпросите с мнение, че е казала даже повече от необходимото?”, недоумяват от колектива на медицинския център.

Още: Само един дежурен кабинет УНГ за празниците, пациенти чакали с часове

От там допълват, че дружеството е с една от най-високите печалби трайно в годините сред дъщерните дружества на държавни болници.

По предварителен отчет печалбата за 2023 г. е 182 000 лв., за 2022 г. е 148 00 лв., за 2021 г. – 119 00 лв. Наличността по сметките на болницата в момента е 397 000 лв., твърдят в петицията.

“Това постигнахме с общия ни труд и под ръководството на досегашния ни управител, в компетентността на който ние се убедихме за над 15 години заедно. Заслужаваме и нашето мнение да бъде чуто, все пак ние сме тези, които пряко ще работим под неговото ръководство. Искаме постигнатите високи резултати и събрани през многото години ресурси да не бъдат пропиляни заради недалновидни или тенденциозни и при всички положения неправилни решения на директора на болницата!”, сочат от екипа на МДЦ.

Още: Родители на болни деца излизат на протест заради липсата на топла вода в онкохематологията в ИСУЛ

По последни данни в медицико-денталния център на ИСУЛ работят 39 души.

“Разбрахме от Търговския регистър, че д-р Гаврилов 4 години е управлявал Медицинския център на Белодробната болница (също заличена като търговец), и прекият му началник е бил бащата на сегашния директор на нашата болница. Изводите колко случайно е назначението му и дали е честно проведен конкурса си направете сами!”, призовават медиците.

Не само финансови – и други възражения

Те изразяват уважение към работещите хора в преклонна възраст, но подчертават, че д-р Гаврилов е на 72 години.

“Работата при нас е супер натоварена. Има много динамика и необходимост да си в крак със съвремието като технологии и пр. и не смятаме, че той ще е в състояние да я изпълнява. Достойно за уважение е лекар на тази възраст да работи, но да практикува в лечебната си практика, ако е уважаван специалист, а не да се намира на ръководна длъжност със заплата от обществен ресурс. В допълнение той има само лекарско образование, без здравен мениджмънт и се съмняваме, че познава в дълбочината нужната материя, докато доц. Жекова е преподавател по управление (а ние сме и университетска структура!), доцент с над 30 публикации, включително международни в тази сфера, втора магистратура по управление и специалност по икономика на здравеопазването. Квалификациите им са несравними!”, поясняват от колектива на медико-денталния център.

Те смятат, че не е спазено решението на здравния министър да се спрат всички конкурси за управители до ротацията в Министерски съвет. Допълват, че самият директор на болницата ИСУЛ е също с изтичащ мандат.

“Договорът му изтича след месец и предстои конкурс за неговата позиция. Такъв конкурс за нашата болница бе обявен от проф. Хинков и после спрян, както вече обяснихме. Както проф. Хинков е сметнал за нередно да провежда конкурси вместо човека, който ще дойде на неговото място, по същия начин е нередно и нашият директор да провежда конкурс за управител на дъщерното си дружество и да назначи човек на тригодишен договор, при положение че неговият собствен договор изтича след месец”, убедени са от колектива на медицинския център.

Те отбелязват, че МДЦ е публично предприятие и философията на законодателството е много по-строго откъм прозрачност, публичност на решенията и тяхната обективност от разпоредбите на Търговският закон, които касаят дружества с частен капитал. По думите им това е с цел да се гарантира, че който взема решения, го прави в държавен интерес и затова резултатите от конкурсите за управители на такива дружества трябва да бъдат обективни и с публичен контрол.

“Публични предприятия не са места, където всеки, получил власт, може да прави каквото си иска безнаказано, включително да сменя доказан професионалист с близък до семейството си човек! Ние искаме да го спрем!”, обявяват още в петицията си от колектива.

Те са категорични и твърдят следното:

  • Не приемаме нов управител, който е довел предишното си дружество до 40 000 лв. загуба!
  • Не приемаме нов управител, който в предишното дружество е имал задължения към персонала!
  • Не приемаме нов управител, под чието ръководство друго лечебно заведение е било заличено! Не искаме същата съдба!
  • Не приемаме доказан професионалист да бъде сменен като управител със семеен приятел!
  • Не приемаме разпоредбите на министъра на здравеоразването да не бъдат спазвани от директора на нашата болница!
  • Не искаме нашето дружество да бъде съсипано от случайни хора!
  • Искаме да работим в спокойствие и в полза на пациентите, а не в страх и некомпетентност!
  • Искаме да продължим да работим с предишния ни управител, с който постигнахме много високи резултати, заедно сме повече от 15 години, той идеално познава проблемите на лечебното заведение, многократно е решавал успешно всички възникващи казуси и му вярваме!
  • Настояваме да бъде извършена проверка на проведения конкурс за управител на МДЦ „ИСУЛ-Царица Йоанна” ЕООД.
  • Настояваме да бъде обявен нов конкурс със срок след ротацията в Министерски съвет и назначаването на управленският екип на Министерство на здравеопазването, който конкурс да се проведе с външни и независими членове на комисията и да бъде прозрачен и обективен! А дотогава настояваме доц. Жекова да бъде върната като изпълняващ длъжността управител до провеждането на конкурса!

От колектива смятат, че случаят им не е единичен и обществото има право да знае какво се случва в публичните предприятия.

“Искаме да говорим, а не да се страхуваме, защото само така нередностите ще спрат и никой няма да се чувства недосегаем и извън закона, когато получава длъжност, в която оперира с обществени, тоест с наши пари. Убедени сме, че в системата има много нередности, несправедливи уволнения и назначения и искаме да сме част от тези, които говорят за това, за да променят нещата”, казват в заключение от екипа на едноличното държавно дружество.

Източник: Actualno.com