Инициативата “Концерти за бебоци” на Софийската опера навърши 10 години

През 2024 година Софийска опера отбелязва десет години от стартирането на Концерти за бебоци. По идея на академик Пламен Карталов на 18.01.2014 година е първият спектакъл. 

Инициативата е в сътрудничество с фондация “Искам бебе” и е адресирана към най-малките зрители, заедно с техните родители, баби, дядовци, бъдещи майки, по-големите каки и батковци. В тези Концерти участват най-младите артисти на театъра. В момента това са Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова.

В годините част от програмата се утвърждава със своите хитови песни – “Добре дошли” и “Музикант” на Мария Момирова, “Чудо ряпа” на Добри Христов, “Хей, ръчички”, “Пеят, скачат палците”, и др.

Още: Софийската опера представя първата премиера за 2024 г.

Програмата е структурирана така, че да присъстват мелодии, близки до детския свят, съчетани с песни, класически арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар: Ф. Шуберт, Р. Шуман, Ф. Менделсон, Дж. Росини, Й. Брамс, В. А. Моцарт, Ал. Владигеров, Г. Костов, Ал. Райчев и др.; от класическите опери “Хензел и Гретел”, “Вълшебната флейта”. Музиката е поднесена с аранжименти за пиано, цигулка, флейта и кларинет, обой и ударни.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Така още от ранна възраст децата имат възможност да се потопят в света на класическата музика и да усетят нейното вълшебство.

Снимка: Софийска опера

Децата и любовта към музиката

Децата в “Концерти за бебоци” могат свободно да общуват със своите любими артисти, по-големите да играят и пеят заедно с тях на сцената. В годините нашите почитатели споделят:

“Ние сме от порасналите бебоци…”

“Това е второ поколение. Кака или батко отрасна при вас…”

“Няма търпение сутринта да дойдем в операта или парка…” 

Ето какво разказват още от Софийската опера: “Още първата година посрещнахме рождения ден на порасналия тригодишен Никола, и само той ли… Колко пораснали “бебоци” се вляха на Камерната сцена… Колко пъти се изпращаме с думите – “довиждане, лампички, довиждане, зала, довиждане, пиано, барабанче, мече, дрънкалки…”.

Заедно с любимата ни публика преодоляхме трудните моменти на Ковид пандемията. За да продължим нашето общуване с нея, преместихме Концертите в Камерна зала. Бяхме първите, които отворихме врати за най-най-малките зрители, нетърпеливи и жадни за вълшебството на музиката и театъра.

За да има досег не само с музиката, но и с красотата и спокойствието на природата, да се чувстват комфортно нашите малки почитатели, от няколко сезона провеждаме Концертите и в парка на Военната академия.

Снимка: Софийска опера

И на финала на сезона колко пъти родителите изказват съжаление, че ще има цял месец и половина почивка… Но ние ги посрещаме пораснали и още по-заредени.

И така годините минават… Днес можем с радост да се поздравим с малкия юбилей – 10 години!

Идеята на академик Карталов да се отгледа публика от най-малка възраст е в действие. Тя се развива от режисьора Юлия Кръстева.

Музиката е вълшебна, необятен свят, в който се потапяш и не ти се иска да свършва. Иска ти се още, още, още… да няма край!

И когато видиш детските очички, концентрирани в случващото се пред тях, или чуеш детските възгласи на по-големите, си зареден не само за целия ден!

Светът е твой! Светъл, хармоничен и по-спокоен!”

Интервю: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Източник: Actualno.com