“Имаше съмнения”: Премиерът отговори защо е спрял здравния министър за директорските рокади в болниците (СНИМКИ)

“Казах му да помисли дали е подходящо да го направи, не съм му забранил да го прави. Аргументът е сравнително ясен и разбираем – когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми.”

Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков в отговор на думите на здравния министър проф. Христо Хинков, който по-рано днес заяви, че му е оказван натиск от страна на Денков и вицепремиера Мария Габриел да не сменя директори на болниците.

“Трябва да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Една голяма част от държавните болници са в лошо финансово състояние”, изтъкна здравният министър в интервю пред bTV и добави, че изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се занимава с несвойствени функции.

Още: Да се отнемат лекарските права на човека от “Пирогов”, заплашил близките на Даная: Призив от МЗ

Мръсната работа – за следващия

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

По този повод премиерът подчерта още, че когато един министър иска да развива една система е естествено да се видят кои са кадрите, с които ще се работи. “Никой от нас не си е позволявал да забранява нещо на здравния министър”, коментира Денков.

По отношение на кадровите въпроси е имало съмнение защо се обявяват сега и защо точно в тези болници: “Редно е новият здравен министър да носи и политическата отговорност за това”, каза премиерът. По думите му стана ясно, че още не е обсъждан наследника на проф. Хинков в ресорното ведомство.

Още: Д-р Александър Симидчиев: Здравното министерство е превърнато в бушон (ВИДЕО)

“Няма други министри, които са изразили желание да бъдат сменени. Няма никаква причина да се намалява темпото на работа по управленската програма”, подчерта премиерът и уточни, че в момента предстоят срещи на вицепремиера и бъдещ премиер Мария Габриел с всеки министър с цел да обсъди работата им.

Снимки: БГНЕС

Източник: Actualno.com