Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Пролетта и лятото са сезонът на най-висока активност на кърлежите. Те могат да живеят не само в горите, но и в парковете в града. За да ви помогнем да се предпазите, решихме да съберем всички най-ефективни методи за защита срещу кърлежи. Ето кои са те:

Ваксинация

Кърлежите могат да пренасят много заболявания на хората: от борелиоза до енцефалит. Ваксинацията е само за енцефалит, пренасян от кърлежи, за тези, които живеят или пътуват в ендемичен регион, където има изобилие от тези животинки. Препоръчва се първата ваксина да се направи в края на есента, втората – след 1-3 месеца, така че тялото има време да се подготви за сезона на кърлежите.

Съществува и спешна ваксинация, при която интервалът между първата и втората доза от ваксината се намалява до две седмици. Реваксинацията трябва да се направи след една година.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Украшение за глава

Преди да отидете сред природата, трябва да изберете правилните дрехи и шапка. Трябва да поставите шапка или шал на главата си. Можете също така да сложите качулка, за да предотвратите попадането на кърлежи по скалпа – насекомите се откриват по-трудно сред косата.

Как да се предпазим от кърлежи и какво да правим при ухапване от тях?

Подходящите дрехи

Когато сте на открито, носете дълги панталони и ризи с дълги ръкави, за да покриете възможно най-много кожа. Избягвайте ярките цветове и изберете дрехи от дебел плат, за да предотвратите проникването на кърлежи в материала. Най-добре е да носите светли дрехи, тъй като по-лесно се забелязват насекоми върху обикновен светъл плат.

Затворени обувки

По-добре е да не носите сандали с отворени пръсти, когато сте на открито. Напълно затворените обувки, които предпазват краката и глезените ви – маратонки, ботуши и т.н. – ще ви помогнат да защитите краката си от кърлежи. Също така си струва да пъхнете панталоните си в обувките, за да защитите пищялите си.

Спрейове против кърлежи

За да се предпазите от насекоми, използвайте специални спрейове, съдържащи компоненти против кърлежи. Такива продукти трябва да се използват по различен начин от репелентите против комари. Всички дрехи трябва да се третират със спрея, докато станат леко влажни – могат да се използват до две бутилки за комплект дрехи на ден.

Нанасяйте продукта само върху външната страна на дрехите, за да не дразните кожата. И след като прекарате време сред природата, трябва да изперете всичките си дрехи. Спреят може да се прилага и върху обувки и чанти.

Проверка на тялото

Редовно проверявайте и оглеждайте тялото си за кърлежи след разходка в гората или парка. Трябва да правите това на всеки 15-20 минути: прегледайте себе си и вашите спътници. Обърнете специално внимание на главата, подмишниците, около долната част на гърба и врата

Кърлежи и борови процесионки – как безопасно да се справим с тях? (ВИДЕО)

Премахване на кърлежи

Ако откриете кърлеж по тялото си, не се паникьосвайте. По-добре е незабавно да се консултирате с лекар, но ако това не е възможно, използвайте специален инструмент за отстраняване на кърлежи. Никога не използвайте алкохол, крем или масло за отстраняване на кърлеж, тъй като това може да увеличи риска от предаване на инфекция.

Внимателно извадете кърлежа, като го завъртите около оста му и внимавате да не откъснете главата му. След това трябва да поставите насекомото в малък буркан и да го изпратите за изследване в рамките на 24 часа.

Източник: Actualno.com