Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Основна тема на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори – CISAC, бе развитието на изкуствения интелект и неговата намеса в творческия процес. Това съобщи Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР, по повод провелата се среща на авторско-правните дружества на 17 и 18 април в Атина.

На срещата бе обсъдено как регулацията ще догони технологията и как ще бъде лицензирано творческото съдържание, на основата на което се обучава изкуственият интелект. „Пред всички нас стои въпросът какво законодателство ще предложи Европейската комисия, така че да бъде гарантирана защитата на интересите на правоносителите“, посочи изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР.

Европейският комитет на CISAC се проведе с домакинството на гръцкото дружество AUTODIA и в него участваха 150 представители от всички дружества в Европа. Освен изкуствения интелект, те обсъдиха перспективите и предизвикателствата пред колективното управление на права, възможностите за събиране на повече приходи за творците и разпределянето им в по-кратки срокове.

Според статистиката на CISAC за 2022 г. МУЗИКАУТОР е на 15-то място сред страните в Централна и Източна Европа по събрани авторски възнаграждения на глава от населението, като в края на класацията са Молдова, Грузия, Русия, Турция и Беларус. Този факт идва на фона на 7-годишен постоянен ръст на събраните авторски възнаграждения от МУЗИКАУТОР, като през 2023 година те са в размер на 15,6 млн. лева.

„В рамките на срещата България бе спомената като предпоследната държава, транспонирала актуалните директиви на Европейския парламент и на Съвета в областта на авторското право (Директива (ЕС) 2019/789 и Директива (ЕС) 2019/790). МУЗИКАУТОР има амбицията да продължи ръста на приходите си, но именно поради тази причина се нуждаем от адекватно законодателство, което да защитава правата на творците ефективно, а не само номинално“, посочи още Иван Димитров.

В Световния ден на книгата и на авторското право той припомни, че всеки ден от календара е посветен на определена ценност за човечеството. „Радваме се, че има такъв ден, който показва, че авторското право е ценност, придава смисъл на работата на творците и прави живота на всички по-добър чрез музика, литература, кино, театър и всички останали изкуства“, сподели изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР.

Източник: Actualno.com