За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, Молдова, реши правителството в оставка съгласно споразумение между правителствата на България и Молдова. Това съобщават от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

Така за първи път ще бъде създадено поделение на българско висше училище сред историческата българска общност зад граница. Ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийски район и АТО Гагаузия. Споразумението ще допринесе за укрепване на българското самосъзнание на местното население, за запазване и популяризиране на българския език, история, култура и традиции в Молдова.

Още: Юридическият факултет на Русенския университет “Ангел Кънчев” отбеляза 30-годишен юбилей

Какво ще е обучението?

Обучението в поделението ще се провежда по специалности в професионалните направления и учебните програми, акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация на България или други агенции, регистрирани в Европейския регистър за осигуряване на качество във висшето образование. Образователният процес ще се води на български, румънски и английски език и ще се подпомага методологично и организационно от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Финансиране

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Със свое постановление Министерският съвет одобри на заседанието си днес допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2024г. в размер до 200 000 лева, необходими за финансирането на проекти по Програмата за подпомагане на българските общности, организации и инициативи на българите в чужбина за 2024 година.

Още: Само РУ “Ангел Кънчев” от Източна Европа е в мрежата BeyondScale

Фокусът на програмата е насочен към държавите от непосредственото съседство (Западните Балкани) и от Източна Европа с традиционни български общности (Украйна и Молдова). С Програмата се цели създаване на капацитет за борба с дезинформацията и фалшивите новини, повишаване на медийната грамотност и създаване на обществена устойчивост към външна намеса и информационно манипулиране.

Източник: Actualno.com