Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Много шофьори използват единствения правилен, според тях, алгоритъм за извършване на процедури в автомивка, при който на първо място е обливането на колата с вода. Собственик на комплекс за миене на автомобили обаче е категоричен, че в някои случаи последователността трябва да е различна.

Колко често трябва да водите колата си на автомивка?

Практическата ефективност от използването на воден поток под високо налягане по време на началната фаза на процеса на измиване е оправдана само в ситуации, когато повърхността на купето на автомобила е покрита с дебел слой мръсотия. Такова агресивно подаване на вода под високо налягане създава много неблагоприятни условия за боята на автомобила. Причината е, че твърдите частици мръсотия, попадащи под действието на струята, могат да се превърнат в абразив, което от своя страна може да доведе до разрушаване на защитното покритие. Следователно, в повечето ситуации, първата стъпка би била нанасянето на активна пяна.

В контекста на оптимизирането на процеса на измиване на автомобила е важно да се обърне внимание не само на избора на препарат, но и на неговото приложение. Пръскането на пяна е важна стъпка в този процес, а изпълнението му изисква правилен подход. Препоръчва се този етап да се изпълнява с плавни движения, насочени отдолу нагоре, а не обратното, за да се постигне най-равномерно покритие на повърхността на тялото.

Още: Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Тази стратегия позволява разтворът да се разпредели върху максимална площ, като същевременно се поддържа висока концентрация на активните компоненти. Времето за контакт между почистващия състав и повърхността играе ключова роля за осигуряване на ефективността на процеса. Въпреки че обикновено са необходими само 30 секунди за постигане на оптимални резултати, препоръчително е да оставите пяната върху тялото за период от минута до две, за да сте сигурни, че почистващият препарат работи с максималната си ефективност.

Важно е да се отбележи, че при измиване на пяна е препоръчително да се използва топла вода, за да се сведе до минимум отрицателното въздействие върху боята на автомобила. По-добре е водата да не е нито много студена, нито прекалено гореща. При извършване на този етап на измиване се препоръчва пистолетът да се движи отгоре надолу, като се започне от покрива на автомобила и плавно се покриват всички части на каросерията. Важно е да се избягват резки и ускоряващи движения, за да се предотврати случайното преместване на пяната от един ъгъл на тялото в друг, като по този начин се гарантира равномерно отстраняване на замърсителите.

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

 

Източник: Actualno.com