Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Консумация само на плодове – този хранителен режим крие определени рискове.

Фрутарианство – този хранителен режим включва консумацията на сурови плодове, горски плодове, ядки и семена – не напразно се смята за една от най-строгите диети. Тази диета не е подходяща за всеки.

Плодовете и зеленчуците са богат източник на важни хранителни вещества, отговорни за метаболитните процеси и храносмилането: витамини, микроелементи, органични киселини, фитонциди, флавоноиди, етерични масла. Те съдържат много вода, такива свойства допринасят за отстраняването на метаболитните продукти от тялото. Това споделя руският диетолог д-р Ксения Селезнева.

Лекар: Яжте плодовете така, ако искате да отслабнете

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

И все пак експертът смята, че яденето само на плодове може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ето някои от тях – липса на протеини, липса на мазнини, дефицит на витамин В12, липса на калций и витамин Д, храносмилателни проблеми.

Недостатъци от фрукторианството

Липса на протеини – плодовете съдържат малко протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на телесните тъкани.

Липсата на мазнини също може да възникне като негативен ефект от фрукторианството. Мазнините са важни за усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и за поддържането на здрава кожа и коса.

Дефицит на витамин В12 – този витамин се намира само в животински продукти, така че фруктианството може да причини дефицит.

Липса на калций и витамин D – калцият и витамин D са важни за здравето на костите. Плодовете съдържат много малки количества от тях.

Храносмилателни проблеми – плодовете са с високо съдържание на захар и фибри, които могат да причинят храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария.

Диетологът предупреждава, че има категория хора, която трябва да ограничи консумацията на плодове. Това са хора с определени заболявания като диабет, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит.

Като част от балансираната диета плодовете носят куп ползи за здравето.

Ползи от консумацията на плодове

Консумацията им помага на тялото да произвежда хормона на щастието – ендорфин, който дава прилив на енергия и подобрява настроението. Плодовете съдържат достатъчно количество вода, така че с един плод можете да утолите не само глада, но и жаждата си. В същото време те се усвояват бързо, така че са подходящи за закуска и междинно хранене. Богатият състав от витамини и минерали допринася за нормалното функциониране на организма.

Наличието на фибри в състава им осигурява ниско съдържание на калории и засищане, поради което плодовете са най-добрата храна за отслабване. Фибрите също премахват натрупаните канцерогени и вредни вещества. Наличието на антиоксиданти осигурява бързо обновяване на телесните клетки, спомагайки за запазване на младостта.

Липсата на холестерол и наличието на пектин, съдейства за пречистване на човешките кръвоносни съдове, намалявайки риска от много сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на плодове повишава умствената активност, както всяка друга растителна храна, предотвратява възможността от инсулт и различни мозъчни патологии. За подпомагане на имунната система плодовете са незаменим продукт. Колкото повече човек ги консумира, толкова по-малък е рискът от развитие на диабет, рак и други сериозни заболявания.

По колко плодове и зеленчуци трябва да ядете на ден за забавяне на стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com