Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Древната столица на Япония Киото отдавна е популярна дестинация за туристите, но сега се опитва да се справи със свръхтуризма, пише Euronews.

Градът обяви, че затваря някои частични алеи в популярния исторически квартал на гейшите поради оплаквания от лошо поведение на посетителите.

Представителят на местните власти Исокадзу Ота казва, че туристите се тълпят по тесните, улици на района Гион, създавайки неудобства за постоянните жители.

ОЩЕ: Киото – градът на храмовете и светилищата

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

„Тази година ще поставим знаци, които казват на туристите да стоят далеч от частните улици“, казва той.

Знаците, които ще бъдат написани както на японски, така и на английски език, ще гласят: „Това е частен път и нямате право да минавате по него.“

За нарушителите е предвидена глоба от 10 000 йени, което се равнява на около 62 евро.

Забраната обхваща само няколко части от квартала на гейшите. Обществените улици ще останат отворени за туристи. Всяка година не само там, но и в пстаналата част от Киото гъмжи от местн и чуждестранни посетители.

Защо властите в Киото блокират улици в Гион?

Снимка: iStock

Възмущението на Гион от туристическите тълпи подчертава назряващото недоволство от феномена нс т.нар. „свръхтуризъм“, въпреки че японската икономика зависи в голяма степен именно от приходите от туристи, за да поддържа растежа си.

Районът с криволичещи улички Гион е известен с живописните чайни, където гейшите и техните помощнички, известни като майко, изпълняват различни танци и обичаи в традиционните си кимона и орнаменти за коса.

В града, известен с великолепни храмове и градини, Гион е едно от най-живописните и исторически места. Туристите обичат да обикалят из квартала, надявайки се да уловят жените на път за танцов клас или вечеря.

ОЩЕ: Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Пандемията от COVID-19 доведе до временно затишие в турзима, но сега посетителите се завръщат с пълна сила.

Презокеанският туристически трафик към Япония вече се възстановява до нивата отпреди пандемията.

Над 22 млн. посетители са дошли в Япония миналата година, нетърпеливи да се насладят на местното суши, електронните устройства и великолепието на природните забележителности като планината Фуджи и плажовете на Окинава.

През 2019 г. входящите пътувания са блили над 31 млн. души, а експертите очакват тази година броят на посетителите да е още по-голям.

Това обаче не се харесва на много от жителите на Гион.

Преди няколко месеца местният съвет обобщи, че „Киото не е тематичен парк“.

Източник: Actualno.com