Забраняват риболова в Черно море, Дунав и вътрешните водоеми

От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби.

Забраната се въвежда за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

ОЩЕ: България е световен шампион по риболов

Какво се забранява?

През настоящата година със заповед на министър Кирил Вътев се забранява риболова на карагьоз от първи до 31 май включително в българския участък на река Дунав и на попчета от 15 април до 15 май включително във водите на Черно море.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Забраната за риболов на калкан е от 15 април до 15 юни включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти.

ОЩЕ: Пускат един тон пъстърва за Световното по риболов в Девин

Със заповедта се удължава забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски риболов е, че са определени водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области е публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните.

Източник: Actualno.com