Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца

Депутати от ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” са внесли в Народното събрание предложения за промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на енергийни напитки на деца до 18-годишна възраст.

Представителите на доскоро управлявалата “сглобка” предлагат продажбата на енергийните напитки да е забранена наравно с тази на алкохол, цигари и други тютюневи изделия. Включително енергийни напитки да не се продават в магазините около детски градини и училища.

Какви са мотивите?

“Консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси на зъбите. Освен това причиняват нернвост, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация и ускорен сърдечен ритъм. Сред най-опасните ефекти при предозиране с тях могат да бъдат сърдечно-съдови проблеми, гърчове и инсулти“, се казва в мотивите.

енергийни напитки

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Освен това прекомерната консумация на кофеин от енергийни напитки може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици. Вредните ефекти на енергийните напитки върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни напитки с алкохол може да доведе до фалшиво чувство за контрол”, изтъкват депутатите.

По думите им със законопроекта се преодоляват противоречия в националното законодателство и се регламентират мерки за създаване на ефективна защита на здравето на децата, тъй като досега консумацията на енергийни напитки не е била сред изрично забранените действия. С цел ефективен контрол на мерките следва да бъдат създадени нови разпоредби, които предвиждат санкции при неспазване на забраната, подчертават вносителите.

Източник: Actualno.com