Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

Коклюш е опасен при неваксинираните малки деца. Затова предупреди епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред bTV. 

Още: Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Тя обясни, че на 12-годишна възраст се поставя последната ваксина за коклюш.  Много е важно бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, за да могат да предпазят детето и да има имунитет, призова Бацелова.

Симптомите

Симптомите на коклюш започват с хрема, отпадналост, кашлица. При кърмачетата може и да няма така характерната магарешка кашлица. При по-големите е характерна магарешка кашлица и преминава за няколко седмици.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Коклюш като цяло дори и при най-високо ваксинирани държави започват да се разпространяват случаите, защото няма траен доживотен имунитет, подчерта Бацелова.

В ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов също коментира разпространението на коклюш.

“Основният проблем при нас лекарите е, че всъщност, за да се стигне до една епидемия, това зависи от поведението на петте милиона “лекари”, които живеят и работят в България. Населението ни е 6 милиона и половина души, един милион са децата и останалите 5 милиона и 400 хиляди души са доктори, които разбират и спорят с нас”, заяви д-р Спасов.

Той увери, че българските майки могат да бъдат спокойни, че ваксините, които се прилагат са проверени, имат разрешение за употреба и не носят никакъв риск за здравето.  

Още: Бебета в България са починали от коклюш

Източник: Actualno.com