Експерт отчете бум на издадените ТЕЛК-ове през 2023 г.

Бум на издадени експертни решения на ТЕЛК за степен на увреждане отчита здравното министерство. През 2023 г. са издадени 263 343 експертни решения – с невероятните 21% повече спрямо 2022 г. Данните предстваи експертът в администрацията на омбудсмана Иван Дечев в студиото на bTV. 

Още: Мнение: Защо се бавят експертизи от ТЕЛК? Лекарите са над 70-годишни

ТЕЛК-овете все още не са се отпушили 

Този бум обаче съвсем не означава, че работата на комисиите се е отпушила. От 75 ТЕЛК, 27 работят със забавяне, а 48 се произнасят в срок. В една столична комисия обявиха, че средно се чака по шест месеца за решение. В Русе 3540 души чакат за решение, като забавяне има при 477.

Закъсненията вече не би следвало да спират пенсиите и другите плащания на хората, защото миналата година законът бе променен и ако човек е подал в тримесечен срок преди изтичането на експертното решение ново заявление, то правата му са гарантирани дори ТЕЛК да не успее да се произнесе за три месеца. Но част от потърпевшите нямат пари с месеци, а след това им изплащат сумата накуп. Този подход е неработещ, каза Дечев. 

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Не всички права на хората могат да се върнат със задна дата. Говорим за хора с лични асистенти. Те няма как да бъдат обезщетени със задна дата”, каза той.

Още: Омбудсманът: Устройственият правилник оставя нерешени проблеми с бавните ТЕЛК и НЕЛК

В ТЕЛК и НЕЛК цари голям песимизъм

Преди десетина дни кабинетът прие промени, с които обещава доста по-бързо произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК, но в системата цари голям песимизъм, че нещо ще се промени. Големият проблем в тези комисии е липсата на хора – те например следва да се увеличат двойно, но няма откъде да се вземат лекари за тази задача. В София 70% от лекарите в ТЕЛК са пенсионери, каза още Дечев.

Още: Предвиждат двойно увеличаване на ТЕЛК комисиите

Източник: Actualno.com