Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

В Европа, САЩ, Австралия се отчита бум на регистрираните случаи на коклюш, но при имунизация, заболяването протича по-лесно. Това каза д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването.

Още: Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

„Факт е, че през последните месеци в България се отчита нарастване на броя на заболяванията от коклюш. Започнахме с 45, вече сме с над 200 случая в страната. Най-много заболели има в София-град, София област, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Сливен, Кюстендил”, обясни експертът. Тя обясни, че коклюшът е заразно заболяване с циклично протичане.

Още: Бебета в България са починали от коклюш

От Министерството на здравеопазването отчитат ръст в заболеваемостта от коклюш. От началото на годината у нас са регистрирани над 200 случая, при едва четири за същия период на миналата година. „От три до пет години заболеваемостта е с ниски стойности, но след това има рязък скок. Това, което се отчита в Европа, САЩ, Австралия, е бум на регистрираните случаи на коклюш. Обяснява се с това, че по време на пандемията от COVID-19, това заболяване изчезна за няколко години, но сега е неговият подем и е време то да се изяви”, обясни още д-р Пармакова.

Още: Ангел Кунчев: Ръст на случаите на коклюш в страната

По нейни думи при имунизация, заболяването протича по-леко, а при ваксинираните деца няма усложнения при заразяване с коклюш, съобщава NOVA. „При новородено съветваме най-близките да са ваксинирани. Новородените не могат да бъдат ваксинирани, затова родителите и хората от семейството, е добре да се имунизират преди раждането на бебето. Най-голям е рискът при децата под 6-месечна възраст”, допълни д-р Пармакова. „Апелирам всички граждани да проверят дали децата им са имунизирани срещу коклюш”, заяви тя.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Източник: Actualno.com