Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти, съобщава БНР.

Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред вносителите ѝ е евродепутатът от тази група Андрей Ковачев. Резолюцията трябва да бъде гласувана утре (25.04) в пленарна зала в Страсбург.

Още: Молдова подготвя референдум за членство в ЕС

Намеса в предстоящите избори

„Европейският парламент е обезпокоен от достоверните съобщения за засилените руски опити за намеса в предстоящите избори за българското Народно събрание на 9 юни, изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа на агенти за дезинформация, активни в социалните медийни платформи, академиите, НПО и политическите партии; сериозно е обезпокоен поради многобройната собственост на територията на България, притежавана в момента от руските власти, някои от които са от стратегическо значение и служат за центрове за руско влияние върху демократичните процеси в страната“, се казва в текста.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Конкретни имоти не се споменават. Очевидно обаче един от тях е комплексът „Камчия“, притежаван от московското кметство, пише БНР. Вчера (23.04) евродепутатът Александър Йорданов поиска той да бъде конфискуван, тъй като е база за прокарване на руските интереси в Европа.

Изборите в Русия

Утре евродепутатите ще гласуват още една резолюция за Русия. Тя е посветена на проведените преди месец президентски избори там. Почти всички парламентарни групи смятат изборите за непрозрачни. Някои от тях призовават ЕС да не признава Владимир Путин за легитимен президент. Андрей Ковачев е сред вносителите на текста на ЕНП и на тази резолюция.

Още: НАТО: Има опасност от руска намеса на изборите в Румъния

Източник: Actualno.com