Държавата си върна близо половината от авансите за физкултурни салони “фантоми”

Близо 10 милиона лева са възстановени от авансово платените през 2020 година 22 милиона за изграждането на 24 физкултурни салона в страната. Авансите към определени фирми бяха изплатени на 100%, а в крайна сметка се оказа, че са построени само два салона.

Останалите пари?

От Министерството на младежта и спорта (ММС), ръководено от Димитър Илиев, се похвалиха, че към днешна дата (4 април), “в резултат на доброволно възстановяване на средства от фирмите и на сключени съдебни спогодби, в държавния бюджет са върнати посочените 10 милиона лева”.

За останалата сума ММС продължава да води съдебни дела, които към 1 април 2024 г. са 11 на брой, обявиха от ведомството.

Още: Стадиони, зала, спортни площадки: Равносметка какво се направи от спортния министър на “сглобката”

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: БГНЕС

Нарушенията

През 2020 г. Министерският съвет предоставя на ММС близо 25 милиона лева за изграждане и оборудване на физкултурни салони в училища. След набързо възложени обществени поръчки, в резултат на които са сключени договори в нарушение на всички правила за добро финансово управление, са предоставени близо 22 милиона лева като 100-процентови аванси на фирми – изпълнители.

„За съжаление се изграждат само два физкултурни салона, а по останалите договори салони няма. Най-големите губещи в случая обаче са децата, които няма къде да спортуват“, подчерта министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Още: Физкултурни салони с платени милиони: Няма салони, няма и милиони

Източник: Actualno.com