Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

„Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе.“ Това каза доц. Атанас Мангъров, завеждаш детското отделение на Инфекциозната болница в София в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

Още: Инфекционист със съвети за коклюша

Случаите на коклюш се увеличават у нас, особено при децата и мнозина се тревожат. Доц. Мангъров добави, че сме в предепидемична обстановка и каза, че възрастните хора не са в риск, но децата трябва да се пазят.

Още: Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

„Няма някакво облекчение на кашлицата с лекарства, Другото наименование на заболяването е „100-дневна кашлица“. С антибиотици не може да се излекуваме, с тях пазим околните от заразяване“, обясни лекарят.

Още: “Няма да носим маски като при ковид”: Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Той коментира и смъртта на новородените от Кюстендил, заразени с коклюш. „В риска са новородени недоносени, каквито бяха починалите бебета. При новородени до 2-месечна възраст, за да се предпазят, е добре да не се срещат с потенциални преносители на болестта“, посъветва медикът. Но възрастни хора с коклюш няма как да се задушат от кашлица, добави Мангъров. По думите му заболяването обаче ще продължи да се разпространява.

Още: Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Източник: Actualno.com