Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

И друг път сме виждали министри-еднодневки, външният министър Стефан Димитров е сменен по вътрешнополитически причини. Това каза в “Студио Actualno“ доц. Искрен Иванов, преподавател по международни отношения в СУ“Св. Климент Охридски“:

Още: Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

“Аз съм противник на тезата да се смята, че причините за смяната на нашия външен министър са външнополитически. За мен по-скоро причините са вътрешнополитически. Това сме го виждали много пъти в политическия живот в България – министри, които са еднодневки. Кога се случва това? Това се случва когато няма политически консенсус върху едно име.

Когато такъв консенсус липсва, когато няма съгласие за това, че въпросното лице е подходящо да изпълнява функциите на външен министър, тогава обикновено се стига до ситуация, в която един политик се сменя с друг политик. Трудно е да търсим корените на тази промяна в някакви външнополитически, геополитически процеси, защото в една такава ситуация бихме навлезли в конспиративни теории.“

Още: Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Три фракции във външната ни политика

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Доц. Иванов отговори на въпроса каква е тогава външната ни политика – национална или партийна.

Според него понастоящем българският политически елит е разделен на три фракции. Първата е фракцията, която говори с ястребска риторика, в нея се позиционират ПП-ДБ. Този лагер в българската политика настоява България да се държи като ястреба на Балканите, като една втора Полша. В много отношения да взема решения във външната си политика, които са праволинейно съгласувани с тези на нашите съюзници и партньори. 

На другия полюс са политическата фракция, която обединява актьори като “Възраждане“, които искат разчупване на външнополитическия консенсус, но този път с обратен знак, в посока Евразия.

Още: Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Имаме традиционното разделение русофили-русофоби.

Кой решава

Имаме обаче един влиятелен център, който е влиятелен, защото върху него лежат политическите актьори, които извършиха българския преход. Той до голяма степен има отношение към формирането на съвременната външна политика. От неговите решения зависи накъде ще поеме българската външна политика. 

Има много спекулации накъде ще върви българската външна политика след смяната на външния министър. Това, според доц. Иванов не зависи нито от ястебите, нито от мечките. Има дългосрочна геополитическа стратегия и тя няма да се реши нито от русофили, нито от русофоби, нито със смяната на един външен министър. 

Източник: Actualno.com