Добри новини за цените на великденската трапеза

Новини за цените на хранителните продукти – данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показват спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разходи за Великденските празници?

Още: Ще поскъпнат ли яйцата за Великден?

Равновесие на пазара

“Има успокоение на цените, много стабилно пазарно равновесие. Цените са по-ниски в сравнение с миналата година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре”, обясни по БНР председателят на комисията Владимир Иванов.

Още: Спад в цените на зеленчуците в началото на април

По думите му основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година:

Незначително намаление

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Ако всичките ги съберем – при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения.

Още: Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Годината върви доста добре като климатично изпълнение към момента. На практика ще имаме едно пренасищане на пазара”.

Иванов даде пример с краставиците, където се очаква пренасищане на пазара. В този смисъл той прогнозира спад на цената им: “До 1 месец ще видим доста сериозни вариации в посока надолу”.

Още: Цените на храните отново тръгнаха нагоре

Кое с колко поевтинява

По думите му салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

“Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата”, изчисли председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата и препоръча на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики. Той апелира да купим български продукти за нашата трапеза, за да подпомогнем родните производители.

“Естествено, ще има определени места и определени търговци, които ще искат да изкривят пазара, но зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не участват в лоши пазарни практики и да пазаруват разумно”.

Източник: Actualno.com