Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Бадемовите ядки са наситени с протеини, здравословни мазнини и фибри, които представляват ценни хранителни вещества.

Д-р Карла Леал ни разяснява тук за техните качества и предимства. 

Основните ползи за здравето от консумацията на бадеми са следните.

1. Лекуват и предотвратяват остеопороза

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Бадемите са наситени с фосфор, магнезий и калций, които укрепват и поддържат здравето на костите, спомагат за предотвратяване и лечение на проблеми като остеопения, остеопороза и фрактури.

2. Профилактика на рак

Бадемите изобилстват с витамин Е, танини и флавоноиди – съединения, които имат антиокислителни свойства и се борят с излишните свободни радикали; препятстват появата на някои видове рак.

3. Трупат мускулатура

Понеже са наситени с протеини, бадемите са чудесен помощник за вегетарианците в натрупване и развитие на мускулна маса.

4. Намаляват „лошия” холестерол LDL

В бадемите се съдържат сериозни количества омега-3, -6 и -9 – здравословни мазнини, които въздействат противовъзпалително. Богати са и на антиокислители, които не позволяват да се окисляват мастните клетки. Също така, балансират степента на холестерола и триглицеридите в кръвта.

5. Профилактират неврологични заболявания

Понеже са богати на витамин Е и флавоноиди, бадемите притежават противовъзпалителни свойства, пазят от възпаления и свободни радикали клетките в централната нервна система; така предотвратяват неврологични заболявания като болест на Алцхаймер и деменция.

Кога консумирането на сурови бадеми носи голяма вреда?

6. Помагат за контролиране и предотвратяване на диабет

Поради наситеността си с фибри, бадемите балансират кръвната захар, насърчавайки контрола на диабета.

7. Облекчаване на запека

Наситеността с фибри на бадемите помага при образуването на фекални маси, като така се облекчава запекът. Магнезият в тях стимулира естествените движения на червата и улеснява елиминирането на изпражненията.

8. Намаляват високото кръвно

Наситеността на бадемите с калий улеснява елиминирането на излишния натрий от организма чрез урината; така тези ядки балансират кръвното налягане.

9. Помощ при отслабване

Бадемите са храна с нисък гликемичен индекс, защото съдържат немалко фибри и протеини – те удължават ситостта и намаляват глада през деня, по този начин улесняват и отслабването.

Как и колко бадеми да консумирате?

Бадемите може да бъдат консумирани сурови, като е препоръчителен вариантът с люспи – в тях се съдържат повече антиокислители. Идеалното количество на ден е 30 г, което е еквивалентно на приблизително 25 броя бадемови ядки.

При това, бадемите се ползват също за изготвяне на растително мляко и продукти като бадемово брашно и масло. Така служат като основа на рецепти за хора, които спазват вегетарианска диета, или за онези, които имат непоносимост спрямо лактоза и алергия към млечен протеин.

Полезни рецепти с бадеми

Бадемовите ядки може цели, нарязани или наситнени да се ползват в здравословни и вкусни рецепти за масло, сладкиши или салати.

По колко бадеми на ден трябва да се ядат?

1. Бадемово масло

Съставки: 450 г сурови бадеми, ½ ч. л. сол.

Как се приготвя?

Сипвате бадемите и солта в блендер и ги разбивате на максимална скорост, докато станат на брашно. Изчиствате страните на блендера внимателно с мека шпатула и продължавате да пасирате, докато получите еднородна и кремообразна маса. Премествате я в съд с похлупак и я съхранявате в хладилник до максимум 5 дни.

2. Бадемова салата

Съставки: 2 с. л. обелени бадеми, 5 листа маруля, 1 домат, ½ връзка рукола, чер пипер на вкус, 2 с. л. безсолно сирене.

Как се приготвя?

Измивате добре домата, руколата и марулята. Нарязвате листните зеленчуци и ги поставяте в купа за салата, а домата режете на кубчета и го прибавяте към марулята и руколата. Накълцвате сиренето и бадемите, добавяте ги към другите съставки. Прибавяте пипера, смесвате внимателно съставките и сервирате

Приятен апетит!

Внимание! Статията предлага само информация. Пазете се от самолечение, а по въпросите, засегнати в нея, винаги търсете диетолог-специалист!

 

Източник: Actualno.com